Събота, 10 Сеп 2022
    
Бизнес Бургас

Димитър Янчев, рибар: Появата на пролетния сафрид е признак за добър есенен риболов

  11.06.2022 17:39  
Димитър Янчев, рибар: Появата на пролетния сафрид е признак за добър есенен риболов

Дона МИТЕВА

С добър улов на сафрид се хвалят и рибарите от Ченгене скеле. Това потвърди неформалният кмет на селището Димитър Янчев, или както го знаят всички - Митьо Брадата. „Да, пасажът се движи, доста делфини се събраха покрай него: гонят го, пръска го, после пак се събира. В никакъв случай не може да се каже, че  сафридът, който ловим е много дребен. Има и едър. Категорично мога да кажа, че сафрида е среден, което е нормално за пролетния. Той не е за скара, а е за чироз и за мариноване“, казва опитният рибар, а болката му е за дребномащабния риболов, който според него у нас загива. „Някои ни бъркат например с дребномащабния риболов в Балтийско море или в Гърция, където количествата риба са много по-големи. Тук, при нас, този вид риболов е по-скоро като скъпо хоби“, казва Янчев.

Връщайки се назад във времето рибарят от Ченгене скеле, си спомня,  са ловели сафрид и през цялото лято, та чак докато наедрее през есента. А сега е много пръснат, но пак го има, защото миналата пролет, а и други години, изобщо не се е появявал. Знае се, че уловът на сафрид никога не е бил стабилен в Бургаския залив.

„Може би си изменя миграционните пътища…От десет години настояваме за едно проучване, което да  се направи. Намират се средства за всякакви мероприятия, но до сега не са се намерили пари за едно такова проучване. Не аз да го казвам. Да не са и градски легенди, защото някой е решил, че е така, а да го кажат биолози, ихтиолози, та ако щете и климатолози. Изменение на течения ли има, какво се е променило в това море“, разсъждава Янчев.

Рибарят припомня думите на старите си колеги: „Риба къща няма“, когато го питам за това дали ще има още сафрид в залива.

За него е добра новина това, че има пролетен сафрид в мрежите, а оттам и на трапезата. „Това означава, че ще се развие и на есен ще се изтегли като доста едър и вкусен сафрид. Това е свързано, както  ние казваме с „ема“. Емът е храната за рибата. Ако има горчивка, ула – това е храната за сафрида. Когато него го има се знае, че и чернокопа и лефера правят популация, че и паламуда. Всичко е въпрос на изхранване. Ако липсва една брънка от веригата другите видове не могат да се развиват.

На този етап можем да се похвалим само с това, че пролетният сафрид напълни мрежите на рибарите от Ченгене скеле, което е  признак за  добър есенен риболов“, признава рибарят.


Анкета

Мнения

Мнения
Кабинетът на Кирил Петков е на ръчно управление на Прокопиев
  10.06.2022 13:50      

Преди дни премиерът Кирил Петков или както нежно го нарича женската част от съпартийците му