Петък, 16 Сеп 2022
    
Общество

Доц. Елица Петрова: Рано е да се определя ситуацията с делфините като необичайна

  11.06.2022 16:32  
Доц. Елица Петрова: Рано е да се определя ситуацията с делфините като необичайна

Дона МИТЕВА

Дали военните действия между Русия и Украйна се отразяват по някакъв начин на обитателите на Черно море и по конкретно на делфините – това попитахме доц. Елица Петрова, директор на Института за рибни ресурси –Варна. Провокирани сме от множеството информации за намерени мъртви или дезориентирани делфини по Южното Черноморие.

Актуална информация от РИОСВ – Варна сочи, че има увеличен брой мъртви делфини. За първото полугодие на следните години те са: 2019 г. – 7 бр., 2020 г. - 19 бр., 2021 г. - 11 бр., 2022 г.  – 42 бр.

А по информация от РИОСВ-Бургас и Варна, като контролни органи за процедурите с китоподобните бозайници, общият брой регистрирани мъртви делфини от началото на годината до 18 юли 2017 г. е 81. За сравнение, през същия период на 2016 г. са регистрирани 91 бр. Такива ли са данните, посочени от Института по рибни ресурси – Варна.

Специалистите подчертават, че следва да се отбележи, че преди изтичане на настоящата календарна година и детайлна обработка на данните по видов и възрастов състав, не би било обективно да се тълкуват данните и категоризиране на ситуацията като необичайна.

„Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала, са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри“.

Излизането на брега е обичайно поведение на животните, които са болни.

Проблемът в ехолокаторния орган на делфините може да е от гъбичен, вирусен, бактериален или с паразитен произход“, коментира доц. Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси.

доц. Елица Петрова

По думите й това са болести, които се предават от делфините на човека (зоонози). Такива са напр. бруцелоза и морбили. Препоръчва се вземане на предпазни мерки - избягване на контакт с дихателния отвор, с издишванията и други физиологични отделяния от тялото на делфина. „При действия с китоподобни при възможност трябва да се носят гумени ръкавици. След извършване на манипулации ръцете и другите открити части на тялото трябва да се измият добре.

Когато екземплярът е изтощен, дехидратиран, наранен, болен, след неговото връщане във водата той може да не оцелее и да бъде изхвърлен от теченията на същото или на друго място. В тези случаи е препоръчително да остане на брега, за да му бъдат извършени аутопсия и други специализирани изследвания за определяне на причината за смъртта“, обобщава доц. Петрова.

На въпроса дали влияят сонарите върху поведението и здравето на делфините ученият отговаря: „В контролирани експериментални проучвания е открито, че сонарът със средна честота може да предизвика временна загуба на слуха при афали (Tursiops truncatus). Леки промени в поведението също са свързани с експозициите. Слуховите ефекти са предизвикани само от многократно излагане на интензивни сонарни удари. Данните подкрепят временна загуба на слуха, причинена от шум. По този начин сонарът може да предизвика физиологични и поведенчески ефекти, но при продължителни високи нива на експозиция на звук, за да генерират тези ефект“.

Във връзка с това, че излязоха публикации, че в Румъния, при аутопсия на делфини са констатирани нарушения на органа, който им служи за ориентация, от Института подчертават, че не разполагат с данните от аутопсията на делфини.


Анкета

Мнения

Мнения
Радомир Чолаков: Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков
  17.06.2022 10:28      

Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков. Това не е възможно, забравете го. Това заяви