Сряда, 14 Сеп 2022
    
Общество

Ковид хвърли Пекин в ужас

  12.06.2022 12:34  
Ковид хвърли Пекин в ужас

Китайската столица Пекин преживява "взривоопасен" взрив на Ковид-19, свързан с бар, заяви правителствен говорител в събота, докато търговският център Шанхай провежда масови тестове, за да овладее скока на случаите, свързани с фризьорски салон, съобщава Bulgaria ON AIR.

Предупреждението последва ново затягане на Ковид - ограниченията в Пекин от четвъртък насам, като поне два района затвориха някои места за развлечение след избухването на епидемия в квартал, пълен с нощни заведения, магазини и посолства.

Въпреки че нивото на заразяване в Китай е ниско, според световните стандарти, страната поддържа политика на нулев Ковид, позовавайки се на необходимостта от защита на възрастните хора и медицинската система, дори когато други държави се опитват да живеят с вируса.

Досега в страната с население 1,4 милиарда души са регистрирани само 5 226 смъртни случая от Ковид-19.

В събота властите в Пекин съобщиха, че всички 61 нови случая, регистрирани в града в петък, са посещавали бар "Heaven Supermarket " или са имали връзка с него.

"Последната епидемия ... има силно експлозивен характер и широк обхват", заяви на брифинг говорителят на пекинското общинско правителство Сю Хеджян, цитиран от БГНЕС.

В събота към 15:00 ч. (07:00 ч. по Гринуич) в столицата са регистрирани 46 нови местни случая, като всички хора вече са изолирани или под наблюдение, заяви здравният служител Лиу Сяофън.

На брифинга градът не обяви нови ограничения, но по-късно спортната администрация на Пекин заяви, че от неделя ще бъдат отменени всички спортни дейности за тийнейджъри извън кампуса и "офлайн".

Досега са съобщени 115 случая и 6158 близки контакта, свързани с бара, което отново хвърли 22-милионния град в състояние на тревога.

Само преди по-малко от две седмици Пекин облекчи ограниченията, които бяха наложени за борба с голямата епидемия, започнала през април.

В петък обширният курорт Universal Beijing Resort в покрайнините на града отмени плана си да отвори отново. Градските власти съобщиха, че трима негови служители са посетили бара "Heaven Supermarket".

Много квартали в столицата бяха блокирани, а на жителите беше казано да си останат вкъщи.

В Шанхай властите обявиха три нови потвърдени местни случая и един асимптоматичен случай, открит извън карантинните зони в събота, когато почти всички 25 милиона жители на града започнаха нов кръг от тестове за Ковид-19.

Този уикенд властите разпоредиха PCR тестове за всички жители на 15 от 16-те района на Шанхай, а пет района забраниха на жителите да напускат домовете си по време на тестовия период. Градски служител заяви, че до 31 юли жителите трябва да правят поне по един PCR тест седмично.

Най-многолюдният китайски град отмени изтощителното двумесечно блокиране на Ковид-19 едва на 1 юни.

"Малко съм притеснен, защото ако има положителни случаи в комплекса, той ще бъде затворен", каза жителят на Шанхай Ши Вейчи, който допълни, че ще се запаси с някои консумативи, "в случай че предишната ситуация се повтори".

Властите в Шанхай съобщиха, че са направили забележка и са уволнили няколко служители на областно ниво за пропуски в хотел, в който се поставят под карантина пристигащите от чужбина и който е посочен като един от източниците на вълната от щама "Омикрон" в Шанхай.

Те също така съобщиха, че са предупредили или уволнили някои ръководители на държавна фирма, която е собственик на салона за красота "Червената роза", където тази седмица сред работниците бяха открити три случая.

Служителите на салона не са спазвали указанията за ежедневно провеждане на PCR тестове.

В събота Шанхай съобщи за седем нови местни симптоматични случая, което е увеличение с един, като шест от тях са открити извън районите под карантина.

В града са регистрирани и девет нови местни асимптоматични случая - с шест повече от предходния ден.

Общо за 10 юни континентален Китай съобщава за 210 нови случая на коронавирус, от които 79 са симптоматични, а 131 са асимптоматични, съобщи Националната здравна комисия.

Това е повече в сравнение със 151 нови случая ден по-рано, от които 45 са симптоматични, а 106 - асимптоматични.

Към петък в Континентален Китай са потвърдени 224 659 случая със симптоми.

 


Анкета

Мнения

Мнения
ГЕРБ внесе вота на недоверие към правителството, ще ги подкрепят ДПС, ИТН и \
  15.06.2022 10:44      

ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народното събрание Проект на решение за гласуване на вот