Петък, 16 Сеп 2022
    
Общество

Анкетирани полицаи очертаха образа на лошия началник

  12.06.2022 10:55  
Анкетирани полицаи очертаха образа на лошия началник

Над 1600 служители от цялата страна, в 28 групи посочват проблеми в системата

 

Георги РУСИНОВ

 

В началото на седмицата се проведе изключително интересен семинар в Бургас. Той бе организиран от най-големия синдикат в МВР системата – СФСМВР. В предния брой на „Черноморски фар“ наблегнахме върху една част от презентациите, които акцентираха върху основните проблеми за служителите в МВР.

Проучването е направено от външни фирми и обхваща периода от 2020-а досега. Анкетирани са 28 групи от всички областни дирекции в страната. Семинарът е част от проект „Най-новото предизвикателство пред достойните условия на труд: управление на професионалния стрес и риска на работното място“, който се реализира с финансиране от „Иновация Норвегия“.

Образът на лошия началник е сред основните проблеми на служителите, заедно с ниското заплащане и лошите условия на труд. Домакинът на събитието Генади Тенев, заместник-председател на УС на СФСМВР спомена, че взаимоотношенията началник - подчинен продължават да са такива в родната система. За пример той даде Нидерландия, където е ръководител-сътрудник.

„Само в България още подчинените продължават да козируват на началниците си. В Нидерландия ни се чудеха колеги защо това е така. При тях козируване няма. Ръководител и сътрудник си стискат ръцете за поздрав. В България обаче е важно да има началници, защото началникът има подчинени. Общо взето МВР е най-репресивната спрямо свои служители система. От всички държавни институции най-много дисциплинарни наказания се налагат тук“, коментира Тенев.

А как виждат лошите началници, анкетираните служители на МВР?

Ниско интелигентен, меркантилен, мързелив, страхлив, несправедлив, интригант, разбиващ екипите и отношенията, унижаващ и измъчващ подчинените, бюрократ, непрофесионалист, не разбира от оперативна работа, страхуващ се от хора с връзки, медии, адвокати, НПО и други.

Това са епитетите, с които българските полицаи определят лошите началници. Анкетираните добавят още като основни проблеми в системата, че несправедливостта е навсякъде, лошата организация на работа и мизерията.

Към архаичния пост - военен начин на работа в МВР се допълва и старото оборудване, с което са принудени да работят служителите. Така например българският полицай все още е въоръжен с пистолет от 1947 г., а по време на ковид пандемията в началото им раздавали противогази от 1971-ва. Пожарникари пък получили облекла, на които пишело „Пазете от огън“.


Анкета

Мнения

Мнения
Радомир Чолаков: Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков
  17.06.2022 10:28      

Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков. Това не е възможно, забравете го. Това заяви