Четвъртък, 15 Сеп 2022
    
Бургас

По морето: Трансфери на черно превозват руснаци до Истанбул

  16.06.2022 15:00  
По морето: Трансфери на черно превозват руснаци до Истанбул

Дона МИТЕВА

Алтернативен вариант за добиране на руски туристи или собственици на жилища до България споделя туроператор „Солвекс“. Знае се, че заради военните действия между Русия и Украйна българското въздушно пространство е затворено за руски самолети. За сметка на това руските туристи ще могат от 4 юли до 29 август да пристигат у нас през Армения – с полет от Москва до Бургас – през Ереван. Билетът е 23 000 рубли (над 700 лева). Сезонната връзка ще се осъществява всеки понеделник, съобщи за Bgtourism.bg генералният директор на “Солвекс” Димитър Цонев.

От Летище Бургас направиха справка: само 24 полета от Ереван до Бургас са планирани на този етап. Експертите смятат, че това са много малък брой полети. Същевременно няма как да се знае какви са пътниците в самия самолет и по-конкретно дали сред тях има руснаци.

Още от времето на пандемията, когато руснаците също нямаха право да влизат у нас, те си изработиха обиколни пътища. За Черноморието най-използваният вариант е през Истанбул. Другата възможност е през Белград, но за онези, за които крайната дестинация е морето, не е толкова удобно.

„Открай време си съществува такава нерегламентирана услуга. Обикновено едно такси вози определено семейство или компания и като се поопознаят, се разбират и за трансфер до Истанбул. Не се пуска апарата. Пазарлъкът е направен накуп. Не мога да кажа каква е обикновено сумата, но чувам, че се е повишила, и то доста заради скъпия бензин“, коментира Диана Колчева, председател на сдружението "Клуб на хотелиера" в Слънчев бряг.

„Неофициалната тарифа, до колкото съм чувала, е около 50 евро на човек и тази нерегламентирана услуга не е отсега, откакто е затворено въздушното пространство. Тя си процъфтява още от времето на пандемията“, казва Йоана Демирева, турагент от Свети Влас.

Тя допълва, че в последно време се наблюдават какви ли не нерегламентирани услуги в курорта, като се започне от правене на маникюри и се стигне до организиране на екскурзии, трансфери от знайни и незнайни фирми.

Иван Кирязов, туроператор, възнамерява отново да сезира Комисията за защита на потребителите и правоохранителните органи: „Отново в Слънчев бряг, от хотел „Кубан“, та чак до Свети Влас, по крайбрежната алея се появиха микробусите и автомобилите без лицензи, с табели за екскурзии и трансфери незнайно до къде и на какви цени. От години говорим това, че този сив сектор трябва да бъде санкциониран, защото работи в ущърб на нас, хората със законен бизнес, които си плащаме данъците и сме изрядни както към туристите, така и към държавата“.

Проблемът с нерегламентираните услуги по Черноморието и тази година изплува. Неслучайно онези, които си плащат данъците и работят на светло, от години настояват за туристическа полиция. При срещите на бранша това бе казано и на председателя на Парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров, и на министъра на туризма Проданов. Но май това засега им остава последна грижа.

 


Анкета

Мнения

Мнения Царево
Кметът на  Царево -против новата защитена морска зона
  16.06.2022 14:24      

На проведено заседание на Комисия в РИОСВ Бургас за обявяване на Защитена местност Корал к