Петък, 16 Сеп 2022
    
Несебър

Захарна изложба редят в Несебър

  04.06.2022 09:11  
Захарна изложба редят в Несебър
шеф Мария Озтюрк

Дона МИТЕВА

В събота и неделя Несебър се превръща в център на сладки изкушения. Поредната, пета изложба на захарни фигури ще бъде открита там в 18.00 часа на първия почивен ден. Изложбата е колаборация на „Моята България“ и в нея участват декоратори сладкари.

Над 25 сладкари от страната и чужбина ще покажат изработените от тях фигури, подчинени на темата „От Месамбрия до Несебър“, част, от които са създавани в продължение на месеци.

„Сред фигурите, включени в изложбата, има: деца играещи на пясъка край морето, цветя и растения, характерни за нашия град, икони, църкви, самият полуостров, крепостната стена, мелницата и т.н. Любопитен факт е например това, че за да се спази детайлът и да отговаря на реалността, за изработка на несебърска църква поискахме плановете й“, разказва домакинът и част от организаторите Тони Стоянова. За нея се знае, че тя изработи сладкият символ на Несебър, а именно вятърната мелница като сладолед. Дамата предлага и сладолед за кучета.

Специален гост на проявата е и шеф Мария Озтюрк, която е и международен съдия. Тя е родена в Габрово и живее понастоящем в Истанбул. Прочута е сред сладкарите декоратори с изработването от захар и фондан на желязната църква „Свети Стефан“.

Организатори са Черноморска асоциация за развитие на гастрономически и алтернативен туризъм и шеф Мария Озтюрк. Подслон за захарните шедьоври дава Център за култура и развитие – Артиум.


Анкета

Мнения

Мнения
Радомир Чолаков: Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков
  17.06.2022 10:28      

Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков. Това не е възможно, забравете го. Това заяви