Неделя, 31 Юли 2022
    
Несебър Общество Поморие Руен

Руен, Несебър и Поморие независими от доставките на руски газ

  01.05.2022 10:20  
Руен, Несебър и Поморие независими от доставките на руски газ

Моника ИЛИЕВА

 

Руен, Несебър и Поморие са независими от доставките на природен газ от Русия. Няма общински фирми и сгради – училища, детски градини и учреждения, които да са газифицирани.

„Общински обекти, които да използват природен газ при нас няма. Касае ме като гражданин, защото при производства на газ, това ще доведе до повишаване цената на продукта за крайния потребител“, обясни Исмаил Осман, кмет на община Руен пред "Черноморски фар".

От пресофиса на Община Несебър съобщиха, че нямат общински обекти, които да използват газ за нуждите си.

Община Поморие не използва природния газ под никаква форма за обезпечаване на енергийните си нужди.

Припомняме, че руският газов гигант „Газпром“ обяви, че спира доставките на за Полша и България и ще ги възобнови само, след като двете държави приемат искането на Москва да плащат за горивото в рубли. По последни данни цената на газа в Европа е увеличена с 24%. Москва изпълни заканата си – спря потоците от газ за страни, които отхвърлят искането на руския президент Влаимир Путин горивото да се плаща в рубли. Европейският съюз не е съгласен с искането, но с наближаване на крайния срок за плащане трябва да бъде решено дали да бъдат приети новите условия.

Добрата страна на ситуацията е, че идва лятото и намалява нуждата от газ за отопление. Търсенето е по-слабо. Но не бива да забравяме, че след лятото ще дойде зимата и без руския газ едва ли ще могат да се напълнят хранилищата в страната.

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Камено Мнения
Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм
  29.04.2022 16:11      

Георги РУСИНОВ   Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм. Това об