Неделя, 31 Юли 2022
    
Бургас

8 души загинали при трудови злополуки за година в Бургаско

  28.04.2022 14:00  
8 души загинали при трудови злополуки за година в Бургаско

Дона МИТЕВА

На територията на Бургаска област са регистрирани за миналата година 114 злополуки, от които 8 с летален изход, сочат данните на НОИ. Това стана ясно при отбелязването на Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки и професионални болести работници. Цветя на паметната плоча в морската градина поднесоха представители на двата синдиката „Подкрепа“ и КНСБ, както и зам. областният управител Тодор Иванов. От Инспекцията по труда също отдадоха почит на загиналите работници.

„Най-често трудови злополуки са допуснати в предприятия с производствен характер и строителство.

Искам догодина да присъстват и представители на работодателските организации, защото в борбата с трудовия травматизъм имаме общи цели. В тази борба сме заедно. Тук сме представители на двата синдиката, Инспекцията по труда, Областна управа. Ние сме един сериозен фактор да работим превантивно за намаляване на трудовите злополуки.

Надявам се, че догодина ще се съгласят да дойдат тук и работодателските организации. Смятам, че тяхното място е сред нас. Дано тогава да няма нито един случай, но това може да стане с общите ни усилия“, коментира регионалният синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ Иван Костадинов. По негови думи е трудно да се каже дали работодателите повече неглижират правилата за безопасност на труда или работниците са тези, които не ги спазват. „По моя преценка вината може да се раздели 50 на 50“, коментира той.

„На този ден, превърнал се в традиция, ние изразяваме своето отношение и отговорност към създаването на по-безопасни работни места за българските работници. Спазването на правилата на трудова безопасност гарантира опазването на живота на работещите, както и постигане на висока професионална дисциплина при изпълнение на задълженията на работното място. Всичко останало е компромис, който води до тежки последици, травматизъм и загуба на човешки животи“, каза пред насъбралите се зам. областният управител Тодор Иванов.

От представители на Дирекция "Инспекция по труда" - Бургас са извършени 28 проверки във връзка с разследване на причините, довели до злополуките. Те са в отраслите: "Строителство", " Производство на локомотиви, мотриси и вагони", "Селско стопанство", "Производство на изделия от хартия и картон", "Складиране на товари и спомагателни дейности в транспорта", "Държавно управление и отбрана" и други.

Установените причини за по-тежките злополуки са нарушаване на технологичните изисквания при извършване на определени работни операции, неправилна организация на работа и недостатъчни приложени мерки за безопасна работа.

Смъртните злополуки, възникнали през миналата година в област Бургас, за пореден път показват, че човешкият фактор е определящ.

В национален план отчетените трудови злополуки са 2392, с 83 повече от тези през 2020 г.

Секторите с най-висок брой трудови злополуки са „Търговия“ – 297 броя, „Строителство“ – 205, „Транспорт и складиране на товари в транспорта“ – 238.

„Броят на отчетените трудовите злополуки през 2021 г. е по-голям в сравнение с 2020 г., но ние продължаваме да считаме, че голяма част от трудовите злополуки в нашата страна не се декларират пред съответните органи, докато смъртните случаи при трудовите злополуки не могат да бъдат прикрити.

Конфедерацията на независимите синдикати в България непрекъснато се бори за добри и безопасни условия на труд“, написа Мая Сариева, областен координатор на КНСБ - Бургас.


Анкета

Мнения

Бургас Камено Мнения
Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм
  29.04.2022 16:11      

Георги РУСИНОВ   Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм. Това об