Петък, 16 Сеп 2022
    
Айтос Любопитно

Айтозлия и приятел извадиха сом-чудовище от Марица

  21.04.2022 15:52  
Айтозлия и приятел извадиха сом-чудовище от Марица
Facebook, Манол Русенов

Георги РУСИНОВ

 

Пловдивчанинът Павел Драгов и приятелят му Манол Русенов, родом от Айтос преди дни са случили на страхотна слука. Двамата отиват за риба в река Марица. Целта – улов на сом. На същото място, предни дни двамата хващат два близо 30-килограмови екземпляра.

Във въпросния ден обаче късметът им е още по-голям. Успяват да уловят уникален представител на вида – 55 килограмов звяр от същия вид, който се закача при Павел.

Той разказва историята пред slrb.bg. като започва с това, че очевидно е имало активизиране при хищниците.

„Реката бе замътена, височка, с температура на водата 13-14 градуса. Имах големи на­дежди да хванем сом. Някъде към 16 часа застанах на проверено място, където бях сигурен, че няма закачки. На петото замята­не, когато притеглях и воблерът приближи брега само на около 3 метра, нещо го спря.

Закачка ли? Не, не, риба е! Потегли и то толкова мощно, че веднага разбрах – имам работа с голям сом. Повече от 30 минути водих позиционна битка, докато го уморя и започна да подава глава от водата. Но брегът там е висок и това усложни изтегля­нето. Колегата беше до мен и в критичните моменти ми оказа безценна помощ. Извля­кохме го дружно на брега, където го прете­глихме, премерихме и направихме снимки. После му върнахме свободата. Такава риба заслужава да живее и да краси реката.

Докато все още бяхме подвластни на емоциите и коментирахме случилото се ни връхлетя бурята. Светкавици, гръмотеви­ци, пороен дъжд на р. Марица. Страхотия! Но ние бяхме щастливи в този ден, защото се справихме със сом, какъвто не се хваща всеки ден, особено пък в речна вода.

По-късно, при контакти с колеги научих, че и на други места в същия ден са хванали сомове с различна големина. Бурята оче­видно ги активизира. Кой ще каже, че не е така“.

Манол, който освен рибар е и запален ловец получава поздрави от приятели и съграждани за достойната постъпка да пуснат огромната риба обратно на свобода.


Анкета

Мнения

Мнения
Радомир Чолаков: Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков
  17.06.2022 10:28      

Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков. Това не е възможно, забравете го. Това заяви