Събота, 16 Юли 2022
    
Бизнес Бургас

„Златни уроци“ плащат бургаските родители

  16.04.2022 15:23  
„Златни уроци“ плащат бургаските родители

Дона МИТЕВА

От 3000 до 5000 лева броят родителите на бургаските седмокласници за подготовка за НВО. Те се изръсват най-много за образованието на наследниците си. При дванадесетокласниците не се инвестира масово. Една част от тях – по-амбициозните, вече са приети във висши учебни заведения. Другите се вълнуват умерено от зрелостните изпити, които тази година са по нова схема.

След обучението в електронна среда и наближаването на матурите и външното оценяване търсенето на частни учители по различните предмети се засили. От там се качи и цената на предлаганата услуга, оплакват се бургаски родители.

Голяма част от тях посочват обучението от дистанция като причина да се търси помощ от допълнителен учител по основните предмети.

Най-сериозно е търсенето сред учениците от 7, 10 и 12 клас, но има и родители, които са забелязали пропуски в знанията на децата си от други класове и съответно ги попълват чрез допълнителни учители.

 

Цените

 

„Със съпруга ми плащаме по 20 лв. на астрономически час - 60 минути за урок по математика. Моя колежка плаща по 30, пак за математика“, казва Татяна – майка на петокласник. За нейния син не предстои външно оценяване, но в семейството са преценили, че му е необходима допълнителна помощ при усвояването на материала, затова са и уроците. Детето ходи по веднъж седмично на урок, докато обичайната практика е по два урока на седмица.

Татяна не посочва конкретна причина да се прибегне до частните уроци, по-скоро обобщава, че има нужда за доизясняване на материала: „От учител синът ни възприема по-добре, а и те са по-търпеливи от нас“, казва тя.

Други родители, запознати с цените на частното преподаване, казват, че двадесет лева за урок са добре. В Поморие например уроците по математика варират в диапазона от 15 лв. до 25. Има и вариант да се договорят група родители, чиито деца да посещават заедно урока, нещо като курс, където цената е 250 - 300 лева месечно за два часа всяка събота.

Уроците по български език и литература на 20 километра от Бургас струват 25 лева, английският пък е 20 лева. Ако учителят е близък на семейството, може да направи и отстъпка и да падне на 18 лева.

В Бургас категорично под 25 лева урок няма по какъвто и да е предмет, казват хора от образователната система. Всички гравитират около 30 - 35 лева. Когато е за матура или по-високи цели, уроците по математика и български отиват от 40 до 80 лева при частните учители, известни като „гурута“ в сферата си. Дори се говори за рекордната сума от 90 лева за астрономически час, което прави Бургас донякъде рекордьор във високите цени.

„Повечето такива учители се самоосигуряват и няма как да поддържат ниска цена“, казва човек от системата, пожелал анонимност.

Станимир Баев

„Съгласно сега действащата нормативна уредба, касаеща средното образование, и в частност Закона за предучилищното и училищното образование, на учителите е забранено да извършват образователни услуги срещу заплащане при наличие на конфликт на интереси, което означава, че не може да извършват срещу заплащане, обучение или да оказват обща и допълнителна подкрепа на деца и ученици, с които работят в училище, ако това заплащане е от името и за сметка на децата или учениците, включително и със средства от училищното настоятелство.

В началото на всяка учебна година учителите имат едномесечен срок, в който да подадат пред директора на училището писмена декларация относно обстоятелството дали срещу заплащане от името и за сметка на децата и учениците през предходната учебна година е извършвал обучение или подкрепа и че това не са били деца и ученици, с които педагогическият специалист е работил в детската градина или училището в същия период“, припомня закона зам.-директорът на Математическата гимназия Станимир Баев във връзка с уроците.

Но и тук има брилянтна възможност – учители си препращат ученици и така хем не се нарушава законът, хем всеки, който иска, дава уроци на ученици, на които не преподава.

От справка в онлайн обявите става ясно, че в други градове като Пловдив, Варна, Ямбол цените са по-ниски. Квалифициран учител по основен предмет предлага урок, който да продължи един астрономически час, на цена от 12 до 20 лв., максимумът е 25 лева.

Най-напрегнати са родителите и кандидат-гимназистите. Там семейните амбиции и усилия са най-големи. От години се шири разбирането, че в езиковите училища и в математическата гимназия на Бургас не се влиза без допълнителни частни уроци.

Но заради онлайн обучението една част от самите ученици усещат несигурност в знанията си, които са получили пред лаптопа, и искат помощ.

 

Анкета

 

Допитване, направено в началото на тази учебна година сочи, че половината родители смятат частните уроци за задължителни, за да бъде прието детето им в желаното училище. Това показва проучване на образователната платформа Научи.бг сред 400 български родители, учители и ученици.

Над 50% от анкетираните ученици също са на мнение, че не биха могли да влязат в желаното от тях училище без допълнителна извънкласна подготовка. Най-често учениците смятат, че частните уроци биха им помогнали при подготовка за предстоящ изпит или матура, както и при затруднения с определен предмет.

Едни от основните фактори, които са от значение, когато учениците потърсят допълнителни уроци, са квалификацията и опитът на учителя (63.2% от анкетираните ученици). На същото мнение са и над 2/3 от анкетираните родители.

Повече от половината анкетирани учители (55.8%) са провеждали индивидуални онлайн уроци и биха провеждали такива, ако досега не са го правили.

Когато става дума за конкретна подготовка по предмети, важни за прием във висше учебно заведение като например биология и химия – цените на уроците също са стряскащи – от 50 до 70 лева върви астрономическият час. Има семейства, които предпочитат да дават парите не на бургаски учители, а на преподаватели във висшето учебно заведение, където абитуриентът иска да учи.  

 

Матурите

 

За първи път тази година зрелостниците ще полагат два вида матури - по общообразователен предмет и по предмет от профилираната подготовка от 11 и 12 клас, защото това е първият випуск, обучаван по новите учебни програми.

Първата матура е на 18 май и е по български език и литература. Тя е задължителна за всички ученици и обхваща общообразователната им подготовка. В самия изпит повече ще са въпросите със свободни отговори. Пак ще се пише есе или съчинение, но този път темите ще са две.

Константин Янков

Против частните уроци е преподавателят по география и синдикален лидер – Синдикат на българските учители към КНСБ Константин Янков. „Мога да се съглася, че са нужни уроци, ако ученикът има пропуски в материала – да, и сериозни затруднения при усвояване на материала или пък да учи допълнително чужд език – да. Но заради външно оценяване или матура да се дават маса пари – не съм съгласен. Би следвало в часовете да получат нормална подготовка. Не е основание и това, че подготовката се е водела ОРЕС. Напротив, при обучение от разстояние в електронна среда всички ученици са поставени при еднакви условия. ОРЕС не е основание ученици и родители да смятат, че подготовката е по-слаба“, категоричен е синдикалистът.

Промените на формата в зрелостните изпити Янков приема за положителни. „Вдигането на минималния праг за успешност от 23 на 30 точки от 100 за мен е положителен. Говорим за вдигане на този праг, дълги години обществото искаше той да се вдигне, досега тройката беше 23 точки. Подкрепям го, защото много падаше нивото. Отвореният формат на част от въпросите също е много полезен. Но за това няма нужда да се ходи на уроци. Просто четеш един текст и боравиш с него. Смятам, че тенденцията с вдигане на критериите и точките е много правилна“, категоричен е синдикалистът с уговорката, че конкретни тълкования могат да се правят след като матурата е минала и са известни резултатите.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Писателят Теодора Димова: Нашето общество никога не е било толкова раздробено и настръхнало
  15.04.2022 16:37      

Злото се стоварва върху всяко едно поколение Политиците би следв