Събота, 16 Юли 2022
    
Бизнес

Къмпинг туризмът е шанс за съживяване на по-слабо развитите райони

  16.04.2022 15:14  
 Къмпинг туризмът е шанс за съживяване на по-слабо развитите райони

“Проектът на стратегическа рамка, която да очертае дейността на къмпинг туризма, ще бъде готов до края на май. Работи се и по нормативна уредба за уреждане на взаимоотношенията и правилата за практикуването му“. Това обяви министърът на туризма Христо Проданов пред журналисти на откриването на изложение за къмпинг туризъм, караванинг и занимания на открито Camping & Caravaning Expo. След това ще има обществено обсъждане с представителите на къмпинг индустрията и институциите, като целта е да се регламентира този вид туризъм, допълни министърът.

Той изрази надежда в рамките на тази година вече да има създадени ясни правила със съдействието и съгласието на всички, които обичат и практикуват този вид туризъм, а също и самият бизнес сектор.

Министър Проданов съобщи, че в страната има 12 сертифицирани къмпинги, които отговарят на европейските изисквания и даде пример с Франция, където обектите са над 8000. „Развитието на този вид туризъм е предпоставка за икономическото съживяване на по-слабо развитите райони на България, в които освен туризъм, няма потенциал за друга дейност“, заяви министърът.

Министър Проданов обяви, че в понеделник или най-късно във вторник следващата седмица, Министерството на туризма ще стартира плащанията към хотелиерите, настанили хора, търсещи закрила от войната в Украйна, за периода от 24 февруари до 31 март. „В момента се извършват последни проверки на подадената от хотелите информация и документи. Над 800 са хотелите, заявили желание да настанят украинци, като в момента малко под 500 са обектите, които вече са настанили тези граждани“, уточни Проданов.

Подготвя се и искане по линия на европейската солидарност, средствата по мярката да се възстановят от европейския бюджет, стана ясно още от думите на министъра.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Писателят Теодора Димова: Нашето общество никога не е било толкова раздробено и настръхнало
  15.04.2022 16:37      

Злото се стоварва върху всяко едно поколение Политиците би следв