Неделя, 17 Юли 2022
    
Бизнес

Пенсионери замразяват козунаци като при соца

  16.04.2022 16:39  
Пенсионери замразяват козунаци като при соца

Дона МИТЕВА

Между 20 и 30% по-висока е цената на обредния хляб за Великден. Най-обикновените козунаци, направени от фурните, които се предлагат в Бургас, са около трите лева. Има и такива, които стигат до 6 лева, а луксозните, с по-висок грамаж, са десетачка.

„Традиционният козунак със стафиди, който предлагаме, миналата година бе на 2.20, сега е на 2.80 лв. Надяваме се да се задържи тази цена до Великден”, казва Станчо Станков от Карнобат. Фирмата му зарежда хляб и козунаци на бургаския пазар от много години и продукцията е търсена от потребителите.

Станчо Станков

Освен всичко останало, което е повишено, Станчев коментира, че от пазара заради военните действия между Украйна и Русия е изчезнала украинската хлебна мая, която обикновено ползват. „Сега купуваме френска и турска мая, която е 2–3 пъти по-скъпа”, казва той.

Димитър Людиев, собственик на известна в града и региона фирма, произвеждаща както конвенционални марки хляб, така и бутикови, се е хванал за главата. Производството на козунак тази година е съпътствано с много проблеми – като се започне от повишената четири пъти електрическа енергия и се мине през скока в цените на всички продукти, които се влагат.

„От март електроразпределителните дружества искат да им се плаща 50% от електроенергията предварително, изчислено на базата на разхода предния месец. Да, държавата помага, но се покрива едва 25% от цената на това, което ние разходваме. Всеки ден след 14.00 часа гледаме каква ще е цената на тока за следващия ден”, казва Людиев. 

Той споделя и парадокс, който се наблюдава в цените от миналата седмица. Цените на едро на олиото и захарта, а сигурно и на други продукти, са по-високи отколкото на дребно. „Захар под 1.83 лв. не мога да намеря, олио под 5.59 - също. Яйцата миналата година ги купувахме на 0.19 лв., сега са на около 0.25 лв. Никакви предварителни договори не могат да се правят и да се спазват”, рисува черните краски Людиев, не забравяйки да спомене и поскъпването на брашното.

Неговият колега Станчо Станков допълва към картината и цените на нафтата и горивата като цяло, което е свързано и с доставката на хляба и козунаците до магазините.

„Не можем да правим никакъв компромис с качеството, което предлагаме. Убеден съм, че всичките колеги, които правят истински, качествени козунаци, които са познати от години на пазара и търсени от клиентите, смятат така”, подчертава карнобатлията.

Продавачки разказват на Людиев, че възрастни жени, уплашени от непрекъснатия скок в цените на всичко, купуват по два-три козунака с обяснението, че ще ги замразят, така както се правеше по Татово, „за да има за децата”.

Димитър Людиев

На фона на увеличенията майсторите на козунаци в Бургаско смятат, че тази година и потреблението няма да е такова, каквото бе предходните години. Всяко семейство ще иска да спази традицията, но на трапезата трябва да се постави не само от обредния хляб, а и основна храна – някакво месо, салата, та и нещо за пиене.

Около 50 на сто спад в производството на козунак за Великден в сравнение с миналогодишния празник очакват от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Писателят Теодора Димова: Нашето общество никога не е било толкова раздробено и настръхнало
  15.04.2022 16:37      

Злото се стоварва върху всяко едно поколение Политиците би следв