Неделя, 17 Юли 2022
    
Бизнес Бургас

На диета! Цените на сладкишите отново скачат

  16.04.2022 13:45  
На диета! Цените на сладкишите отново скачат

Дона МИТЕВА

За ужас на почитателите на тортички и пастички една от местните големи сладкарски вериги в Бургас обяви, че повишава цените им.

„То няма нещо, което да не се вдига всеки ден. Периодично и ние вдигаме цените, защото няма как иначе да запазим качеството, на което държим. Като гледам, май само цените на месото не са скочили драстично, а ние в нашите производства не използваме месо“, коментира полушеговито собственикът на сладкарската верига Стоян Георгиев, подчертавайки, че всичко е много относително в бранша и изцяло зависи от продуктите, които се влагат. Сигурното в икономическата ситуация единствено е това, че цените на продуктите растат непрекъснато.

Собственикът на сладкарската верига дава пример, че една голяма торта от 16 парчета може да се купи при тях на за 35 – 40 лева, но и е направена с по-евтини продукти. Има и такива, които струват стотина лева, където са вложени много и качествени продукти. „Със сигурност може да се намерят някъде и по-евтини торти, но това съм убеден, че ще е за сметка на качеството“, заключава той.

По негови сметки най-много се вдигнала цената на захарта, която минава двата лева, шоколадът също не отстъпва в скока нагоре.

Стоян Георгиев

На почит сред бургазлии са по-малките торти: 12 и 8 парчета. Пробвали са преди години по-малки от осем парчета торти, но се е оказало, че търсене няма.

За сметка на растящите цени, клиентите намаляват. В момента донякъде компенсират чрез „принудителните туристи“, обяснява Георгиев. „Сладкарниците се посещават от украинци. В по-голямата си част от тези, които са в Бургас, са платежоспособни хора и не се ограничават. Те са добри клиенти“, заключава той.

На почит и уважение са пастичките сред любителите на сладки изкушения. „Вече и сред пастичките няма такива, които да струват стотинки. Всичките са над левче. Имаме и такива, които са 3-4 лева, но те са, да кажем, с маскарпоне или други скъпи продукти“, обяснява Георгиев.

За предстоящия туристически сезон сладкарят казва, че се надява да работят по-интензивно. „Имаме хотели, с които работим от дълги години и се надявам, че ще работим и това лято“. 

Всяко лято от сладкарската верига започват с една основна оферта и досега не им се е налагало тя да бъде сменяна. Въпреки че миналата година посред лятото, когато започнаха да се вдигат цените, е било критично, но са изкарали до края.

Това лято, ако цените вървят така стремглаво нагоре, собственикът на сладкарската верига е убеден, че ще се предоговаря всеки месец.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Писателят Теодора Димова: Нашето общество никога не е било толкова раздробено и настръхнало
  15.04.2022 16:37      

Злото се стоварва върху всяко едно поколение Политиците би следв