Петък, 16 Сеп 2022
    
Общество

Пожарникари искат по-високи заплати за служители в МВР

  01.02.2022 14:08  
Пожарникари искат по-високи заплати за служители в МВР

Георги РУСИНОВ

 

Пожарникари недоволстват от параметрите на заложените в проекта за Закон на държавния бюджет на Република България за 2022-ра, които касаят Министерство на вътрешните работи.

„Не се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите в МВР, което само по себе си води до значително обедняване на служителите, имайки предвид галопиращата инфлация през 2021 г., и продължаващото ѝ покачване през 2022 г., но за сметка на това пък са предвидени 9 млн. лв. за карти за спорт за подобряване физическата подготовка на служителите в МВР. Явно през годината служителите ще бъдат поставени на диета и усилен спорт. Видно от доклада към него, за настоящата година е разчетено увеличение на средствата за заплати и възнаграждения само за персонала на изборните длъжности, за заетите в системата на съдебната власт и педагогическите специалисти“, пишат в писмо до медиите от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“.

Иначе приветстват увеличените средства за издръжка с близо 92,41 млн. лева спрямо предходната 2021-ва.

„Но трябва да отбележим, че 210 млн. лв. са крайно недостатъчни за издръжка на ведомството. Също така и предвидените 29,78 млн. лв. от необходимите близо 247 млн. лв., за капиталови разходи са меко казано смешна сума за поддръжка и основен ремонт на немалкия сграден фонд на МВР, както и за придобиване на дълготрайни материални активи“, добавят още от синдиката.

Управителният съвет на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” настоява за започване на преговори с Правителството за увеличаване на средствата за персонал с цел увеличение на възнагражденията с 20% в проекта на бюджет за МВР за 2022 г. и допълнителен ресурс за капиталови разходи.

„В противен случай ще изразим правото си на недоволство чрез регламентираните в закона начини“, завършват пожарникарите.


Анкета

Мнения

Мнения
Радомир Чолаков: Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков
  17.06.2022 10:28      

Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков. Това не е възможно, забравете го. Това заяви