Събота, 12 Фев 2022
    
Общество

Бездомните в Центъра за временно настаняване не искат ваксина

  13.11.2021 17:09  
Бездомните в Центъра за временно настаняване не искат ваксина

Дона  МИТЕВА

В Центъра за временно настаняване на бездомни хора вече има осем домуващи. Още четирима са подали документи и до дни ще заемат своите места там. Запазени са изискванията от миналата зима постъпващите в дома да са с отрицателен PCR тест.

„Проблемът е, че нашите хора тук нямат желание да се ваксинират“, обяснява управителят Илиян Павлов на прага на зимата, когато домът се пълни на максимум.

По думите на служителите хората се страхуват да се ваксинират. Изтъкват, че според тях е опасно.

Павлов допълва, че все пак има и ваксинирани сред бездомниците, благодарение на общинска кампания. „Миналата година ние бяхме вторите след дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ по брой на ваксинираните. Ваксинирането бе уредено от г-жа Казанджиева и г-жа Ананиева. Една част, разбира се, и тогава отказаха да се ваксинират. Сега като ги срещам по улицата, непрекъснато напомням, че е хубаво, даже наложително, да отидат да се ваксинират. Особено лятото, имаше и пунктове дори в Морската градина. Обяснявам, че ако са ваксинирани, по-лесно ще намерят работа, ще си изкарат пари“, казва управителят.

Управителят и целият екип се притесняват от заразяване вътре в центъра, понеже домуващите са на свободен режим и през деня имат контакт с различни хора.

В Центъра има налични PCR тестове, с които домуващите без зелен сертификат да бъдат периодично тествани. Стриктно се следи и тяхното здравословно състояние. Ако има признаци на ковид, служителите веднага търсят помощ за домуващия от „Бърза помощ“. Този опит вече е натрупан от миналата зима.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения