Събота, 12 Фев 2022
    
Бургас

За БГ туриста Кабо Верде е новият Занзибар

  13.11.2021 09:20  
За БГ туриста Кабо Верде е новият Занзибар

Дона МИТЕВА

Република Кабо Верде (на португалски: República de Cabo Verde), известна и като Зелени нос, е новият Занзибар за българските туристи – търсачи на силни усещания. Тя е островна държава в Северния Атлантически океан на запад от бреговете на Африка с площ 4033 km² и население от 539 560 души. Архипелагът включва островите Сантяго, Сао Николау, Санто Антао, Сао Висенте, Боа Вища, Фого, Майо, Сал и Брава. Има директни полети от София до остров Сал, който се рекламира като „райският остров на Африка“. Там рестрикциите по отношение на пандемията са оскъдни.

Ориентировъчната цена на едно пътуване до този рай е от 799.00 евро, може и повече в зависимост от предлаганата програма. А основната причина да се търси тази рядка дестинация е, че плажовете са огромни, а туристите – все още малко. За разлика от прочутите Малдиви, Бали или Мароко, Кабо Верде предлага добри цени.

Големите туроператорски фирми, особено тези от столицата, включвайки в програмата си Зелени нос, удовлетворява онези българи, които искат да платят достатъчно, за да забравят за маски, вируси и рестрикции. Вече има и бургазлии, посетили екзотичния архипелаг. Част от местните туроператорски фирми предлагат офертите на своите колеги от столицата.

От туристическия бранш споделят, че миналогодишният хит – Занзибар, изостава тази година в предпочитанията за отдих на топло. Основателна причина на този етап е фактът, че полетите, а и записванията за там започват малко по-късно. Миналата година доста бургазлии се похвалиха с почивка в Занзибар. Засега снимки в социалната мрежа от Кабо Верде на съграждани липсват.

Другите предпочитани дестинации за тази зима и предстоящите празници са Йордания, Египет и Дубай от далечните страни и обичайната Турция от съседните.

За Дубай в момента цените са много добри, правят се PCR тестове и няма проблем. Египет също е доба и търсена дестинация, казват туроператори от региона. В страната на фараоните признават нашите сертификати.

Най-предпочитана си остава обаче съседна Турция, особено за празниците.

Бургазлии, дошли в офис на туроператорска фирма, се интересуват от екскурзиите до Истанбул, но също така и за офертите, предлагани за празниците. На този етап се въздържат от записване, защото има още достатъчно време.

„Предлагаме петзвезден ултра ол инклузив в Кушадасъ за 550 лева – пет дни с четири нощувки за празниците с автобусен транспорт. И вече има записани бургазлии“, дава пример Яница Динева. Тя подчертава, че по зимните празници нашенци предпочитат висококатегорийните хотели на съседите. Предлагат се и оферти съвсем до границата – за Одрин и Лозенград, където обаче няма такъв висок клас хотели. Тези оферти са най-вървежни в последния момент. Цената им е около 250 – 270 лв. на човек със собствен транспорт.

Има и оферти със самолет до различните курорти на Турция, които са малко по-скъпи, но също предпочитани.

Голяма част от туроператорите включват и т.нар. пакет „Сигурност“, който съдържа здравна застраховка „Помощ при пътуване“, както и застраховката „Отказ от пътуване“, и двете с COVID-19 покритие, които гарантират на потребителя, че при положителен COVID-19 тест, заплатените суми за лечение или туристически пакет ще бъдат възстановени.

Допълнителна сигурност на потребителите, закупили пакет чрез туроператор, дава и актуалното законодателство, което гарантира, че при извънредни обстоятелства и невъзможност от пътуване, сумите се възстановяват в 14-дневен срок. В същото време при директно закупуване на билет, настаняване или друга туристическа услуга от доставчика няма закон, който да регламентира отговорността на доставчика и срокове, в които платените суми да бъдат върнати на потребителя.

Що се отнася до родните места за посрещане на празниците – голяма част от тях са разпродадени вече. Въпреки че една част от тях в Банско, Велинград, Пампорово са даже по-скъпи от тези в Турция.

Голяма част от хотелите заобикалят туроператорите и сами си предлагат стаите през платформите за групово пазаруване. И много от местните компании вече са си закупили новогодишни пакети, въпреки притесненията от евентуални рекстрикции около пандемията и правилата, които се налагат в изпълнение на заповедите на Здравното министерство.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения