Сряда, 16 Фев 2022
    
Общество

България на съд заради „Натура 2000“

  13.11.2021 11:19  
България на съд заради „Натура 2000“

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България в Европейския съд, заради неспазване на задълженията й по адекватното опазване и управление на мрежата Натура 2000.

Комисията, констатира, че 14 години след датата на присъединяване към Европейския съюз (1 януари 2007 г.), и 8 години след крайния срок, определен от Комисията, България все още не е изпълнила ангажиментите си да обяви всички територии от значение за Общността (ТЗО) като Зони под специална защита. Всички 85% от ТЗО все още не са получили необходимия статут, гарантиращ опазването им, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Нарушението не спира дотук - България системно и последователно не изпълнява задължението си да обяви специфични природозащитни цели и марки за опазване на видовете и местообитанията във всяка една територия. Комисията повече не може да толерира неспазването на Европейското законодателство и в светлината на Европейския зелен пакт и на Европейската стратегия за биологичното разнообразие отбелязва: „Тези изисквания са от  ключово значение за опазването на биологичното разнообразие в ЕС“ .

Българско дружество за защита на птиците, като организация, работеща в обществена полза, в дълбоко загрижено, че: Българското правителство не си е извадило поуки от вече две осъдителни присъди срещу България по отношение на Натура 2000;          Политиците, вместо да насърчават изпълнението на ангажиментите през последните 10 години, неведнъж се изказваха крайно негативно срещу Натура 2000; Институциите неглижират разработването на специфични цели и мерки, а извън Министерството на околната среда и водите, припознаването на ангажиментите за спазване на природозащитните директиви напълно липсва; През цялото това време, вместо така необходимата защита на природата ни чрез Натура 2000, защитените зони бяха и все още са подложени на все по-голям натиск, дори посегателства – ключови местообитания са увреждани и унищожавани.

БДЗП подкрепя позицията на Европейската комисия и смята, че е крайно време да се предприемат действителни мерки за опазването на Натура 2000. Припомняме, че, въпреки задължението да обявим със заповеди всички Специални защитени зони за птици още към 2007 г, изграждането на мрежата по Директивата за птиците отне 8 години и две наказателни процедури срещу България (за Калиакра и за Рила). В решението си по случая „Калиакра“ от 2016 г. Европейският съд недвусмислено посочи, че липсата на оценка на кумулативния ефект от планове и проекти върху защитените зони от Натура 2000 е неспазване на европейското законодателство.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Петков: Трябва да направим А отбора на България, още днес влизаме в разговори
  16.11.2021 11:41      

„Важно е, когато една политическа партия даде своите заявки преди изборите, да ги след