Петък, 11 Фев 2022
    
Мнения

Костадин Марков-бивш депутат и зам.шеф на СДС: Партията на Кирил и Асен не търси европейска легитимация, те са със съзнанието, че са тук и са за малко

  12.11.2021 15:08  
Костадин Марков-бивш депутат и зам.шеф на  СДС: Партията на Кирил и Асен  не търси европейска легитимация, те са със съзнанието, че са тук и са за малко

Ако имат мандат и не направят правителство, ще последват съдбата на Слави Трифонов

 

Анализатори пред „Черноморски фар“ за вота в неделя

 

Срещу вота на 14 ноември се обърнахме към местните политически анализатори  как те виждат ситуацията в страната след третия  вот в една година. Ще има ли правителство, ще излезе ли страната от политическата криза? По-ясна или по-заплетена е ситуацията?

 Битката за второто място се оказа по-важна и по-решаваща от тази за първото място, защото е ясно, че първата политическа сила трудно ще  състави правителство и по-скоро ще получи подкрепа. Според социолозите битката за второто място е титанична, интересно е кой ще е втория -дали новият субект-"Продължаваме промяната" или БСП и какво ще е поведението на останалите политически играчи спрямо тях.

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

Според Костадин Марков, който е познавач на българската политика, с голям политически стаж, бивш заместник кмет на Бургас, бивш депутат и областен шеф на СДС -Бургас, ГЕРБ-СДС ще са първа политическа сила. От тук нататък обаче според него политическият пасианс е твърде сложен и интересен.
Ако БСП е втора сила, сложно става съставянето на кабинет, защото ДБ ще имат проблем да го подкрепят, същият проблем има и Слави Трифонов. Единствено ДБ да не ги подкрепи и ако хората на Мая Манолава не влязат, става невъзможен кабинет. Тогава отиваме към трети мандат. Няма значение той при кого ще отиде, който и да е той-ще трябва да покани БСП. Без тях правителство не може да има, заяви Марков. В тази ситуация Корнелия Нинова би следвало да преглътне гордостта си и да подкрепи третият, нищо че нея не са я подкрепили, ако това не стане-отиваме на предрочни избори, смята Марков.

Той е на мнение, че не е възможно правителство на системнитет партии като евентуален вариант, защото партиите на статуквото могат да направят правителство, но само под формулировката -правителство на спасението или експертно. То обаче би предизвикало протести и нестабилно управление. „Опитните партии не искат да вземат властта в тази ситуация в държавата. Според мен с удоволствие ще гледат сеира на партиите на промяната“, казва Марков.

Невъзможен е варианта за правителство между ГЕРБ и ДПС, мисли още той, защото мандатите им няма да са достатъчни.

Според него има евентуален и единствен шанс за правителство с втората политическа сила и  ако тя е ПП „Продължаваме промяната“ и то с вариант, че в парламента влезе формацията на Мая Манолова. БСП ще подкрепи ПП „ПП“ и тогава ще има кабинет, категоричен е Марков. При сегашните нива на подкрепа повече от 50 % е сигурно, че ще се отиде на предсрочни избори отново, прогнозира той и допълва: „Всички партии обаче осъзнават, че ще ги бият с камъни, ако не направят правителство“.
Възможно е ДБ да се пречупят  и да подкрепят БСП, макар и за кратко, въпреки, че половината им електорат няма да преглътне това. Различията  са идеологически, защото ДБ са радетели за плосък данък, а БСП за подоходно облагане, което на практика елиминира плоския данък.

Комбинацията със Слави и Мая е по-скоро кой какви министерски кресла ще вземе, смята още Марков.

На въпрос дали новият проект на бившите министри Петков и Василев ще има съдбата на „Има такъв народ“, Марков заяви, че ако са мандатоносители и не направят кабинет, ще имат същото бъдеще.

 

„Те не търсят европейска легитимация, не казват в кое семейство са, къде са. Не може партия да съществува дълго без да има представителство в Европа. Това са партии, които са със съзнанието, че са тук и са за малко. Там виждам кадрови глад, популизъм-„три тунела под Шипка, пет моста на Дунав“. Дори и Слави не го казваше това, нямам големи надежди, че това е политически субект със сериозно бъдеще“,заяви Марков.

 

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения