Понеделник, 14 Фев 2022
    
Бургас

С богата програма отбелязват 100 години от създаването на инсулина

  13.11.2021 14:13  
С богата програма отбелязват 100 години от създаването на инсулина

Дона МИТЕВА

През 2021 година се навършват 100 години от откриването на инсулина - това животоспасяващо лекарство.

Регионалното сдружение с нестопанска цел „Диабетни грижи“ създаде програма за отбелязване на този ден и успя да създаде мрежа от партньори и приятели, с които  тази програма влиза в действие. Програмата е под наслов „100 дни  за 100-те години  инсулин: Здравето – заплахите, рисковете, решенията“.

Ето какво казват в посланието си членовете на  сдружението: „С диабет се живее по-различно, но това не ни прави различни от другите. Можем да променим живота на хиляди хора, ако сме заедно. Можем да преодолеем всяко предизвикателство на болестта, ако я познаваме и контролираме. Да се замислим и намерим пътя към здравословния начин на живот заедно“.

В разнообразната програма са включени дискусии, конференции, практики за здравословно поведение. Членовете на сдружението създават организация за взаимопомощ на нуждаещите се, като работят лекари и  с медицински сестри на доброволен принцип. Заедно с   партньори организират  различни събития, свързани с  природозащита и участват в акции по залесяване, защото считат това за много важни акценти от природосъобразното и здравословно поведение за всеки човек.

Председателят на Сдружението Радка Жекова обича да казва:  „Приятелю от бъдещето: Повярвай, можем заедно да бъдем здрави!  ПОДАЙ РЪКА !“ и затова работи  за включване на много млади хора в инициативите. Една от дискусиите в програмата е Посветена именно на работата с младите хора – „Младите – заедно за бъдеще без диабет“.

Всяка година на 14-ти ноември се  отбелязва Световният ден  на Захарния диабет. Той се чества от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация, а през 2007 г. с резолюция  на ООН става ден, официално признат и от ООН.

Датата е избрана неслучайно, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарл Бест  през 1921г, изолира инсулина.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Избори 2021 Мнения
Радев: Изборите показаха решимостта на обществото да скъса с корупцията и беззаконието
  14.11.2021 21:24      

Президентът и кандидат за нов мандат на „Дондуков” 2 Румен Радев с първи коментар