Неделя, 24 Oct 2021
    
Бургас Любопитно

Божана - момичето, което накара бургазлии да прегръщат дървета

  25.07.2021 17:27  
Божана - момичето, което накара бургазлии да прегръщат дървета

Дона МИТЕВА

Ученичка в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, Божана се различава от 85% от своите съученици. Освен че пише, занимава се с кино и съвременно изкуство (фестивала „Вода“) и свири на флейта, тя е развила у себе си и екологично мислене, което превръща в проект.

На практика това показа преди дни, представяйки артинсталацията „Прегърни природата“. Двадесетина дървета вече са „облечени“ в цветни одежди, създадени от стари дрехи.

Целта на провокацията е да се предизвика размисъл и действие за сериозния екологичен и социален проблем „бърза мода“, както и да се напомни за важната роля на дърветата.

„Вдъхновена от световното стрийтарт движение yarn bombing,  ми хрумна да прегърна дървета още покрай протестите за Пирин през 2018 година. „Прегърната природа“ придоби същинския си облик покрай съвместната ни работа с арх. Яна Янкова, по време на програмата за обучение на ученици Able mentor“, разказва момичето.

 Yarn bombing техниката е известна с това, че внася цвят и уют в града, но има потенциал да носи в себе си и послание, освен красота

Амбицията на Божана е да подари нещо смислено на хората от Бургас. При разговорите със своята менторка стигат до това да се изработи прежда от стари дрехи и с нея да се облекат дърветата. Съвременен и нестандартен начин да се обърне внимание на бързата мода и щетите, които тя нанася върху природата. „Екоизкуство със сигурност исках да направя, но се замислих дали си струва да е с нов материал, който после да се превърне в отпадък. Така стигнахме до старите дрехи“, споделя творческата си логика по артпроекта Божана.

„Модните трендове понякога се сменят на две седмици, че и по-често. А някои дрехи биват обличани не повече от два-три пъти, което си е разточителство. Когато започнах работа по проекта, една част от моите съученици мислеха, че е глупост, а за инсталацията разбраха от предаване по телевизията“, разказва Божана.

Моменти от поставянето на дрешките на дърветата в Морската градина

Зряла за възрастта си, тя не спестява коментар по повод на своите връстници: „Повече от осемдесет и пет процента от младите хора се носят еднакво облечени, точно увлечени от т. нар „кафява култура“, която я има в цял свят. Те не се замислят за екология. Важното е да са модерни – с екстеншъни, силикон, мигли, маникюр. Живеем в ГМО свят, защо и хората да не са ГМО. Най-трудното е да си автентичен. Трябва да имаш нужното самочувствие и нужното възпитание“, заключава момичето.

Екологичното възпитание Божана наистина го има в семейството си. Майка й е Кремена Ватева, организаторката на протеста за Алепу. Божана помага на майка си при акцията. Нейна е идеята за „човешката“ стена, която се прави там. Едната от бабите й е журналист в Плевен. „За мен екологията е част от ежедневието, потребност. Нещата у дома се случват, не се учим тепърва на тях“, разяснява Божана и дава пример, че тя не ползва мокри кърпички повече от шест години. Дори сега в пандемията те са заменени с дезинфектант или пък просто с вода и сапун.

Подкрепа за проекта си получава от  десетината доброволци отново от музикалното училище, които се включват в рязането на старите дрехи и плетенето на одеждите за дърветата.

„Старите дрехи събрахме чрез сайт за доброволстване и дарения. Хората ни ги изпращаха в читалище „Просвета“ в Долно Езерово. Когато започнахме същинската работа, се преместихме в Младежкия културен център. Имахме по няколко срещи седмично, където режехме дрехите и правехме от тях прежда“, обяснява Божана.

Плетенето на пръсти усвояват от „Клуб за плетени чудеса“, който работи в читалище „Асен Златаров“. Там десетгодишни малчугани показват на по-големите си приятели как става това. От няколко други читалища в Бургас се включват доброволци – читатели, които наплитат на куки преждите от стари дрехи, с които пък е направен пачуърк.

„Постоянно се свръхпроизвеждат нови и нови дрехи. За да се види това в перспектива, можем да направим сравнението, че преди е имало 2 модни сезона – пролет-лято и есен-зима, а сега има 52 – всяка седмица. Модната индустрия е вторият най-голям замърсител на Земята. А 98% от хората, работещи в нея, не получават дори минимална работна заплата, въпреки че подлагат здравето си, дори понякога живота си на сериозни рискове. Тя замърсява и харчи водата ни“, казва бургазлийката. Ученичката дава пример, че за направата на 1 памучна тениска са нужни 2700 литра вода - колкото е нужно на един човек да изпие за 3 години. Всичко това тя е научила, докато прави проекта си.

Подготовката на  дрешките

„Обичам дрехите, обичам да изглеждам добре. Но обичам и природата, затова имам дрехи, които са носени преди това от майка ми, дори от баба ми. Всички сме еднакви мерки. Например имам дънкови панталони, ризи, рокли, които са на баба и сега аз си ги нося с удоволствие – те са качествени, те са модерни. А когато ме питат откъде съм купила дадена дреха, не се притеснявам да кажа, че са от майка ми или от баба ми“, подчертава Божана. Допълва, че, разбира се, и реакциите на връстниците й са различни, има и негативни, но хубавото е, че си разменя дрехи, които са й омръзнали, и с приятели. Факт, който показва, че и други млади хора мислят като нея. Тя се надява все повече младежи да не гледат кое е най-модерното, а да купуват само това, което истински харесват и ще носят.

„Трябва да бъде осъзнато, че дрехите не са за еднократна употреба и че те не изчезват когато бъдат хвърлени“, обяснява девойката.

В Морската градина на Бургас от Пантеона в алеята към КЦ „Флора“ има вече около 20 дървета, които са облечени и представляват интересна артинсталация. „Щастлива съм, че накарах много хора да прегърнат дърветата. Едни го правят само за да се снимат с цветните им дрешки, защото са пухкави, други от любопитство. Четат винилите, които подготвих с информацията за вредата от бързата мода. Макар да няма направени сериозни изследвания, данните, които намерих, са стряскащи. Тези, на които не им се чете – питат ме като съм наоколо: „Какво е това? Защо е така?“, обобщава впечатленията си от първите дни на инсталацията Божана, подчертавайки, че по-голямата част от хората, които я виждат, са позитивно настроени. Не липсват и отрицателни коментари, като това, че плетените одежди задушават дърветата.

Протестът на Алепу

„Смятам, че повечето хора се радват като видят тези цветни, необичайно пременени дървета. А моето послание  с тази артинсталация е да ги е грижа за себе си, да ги е грижа за другите хора, да ги е грижа и за природата… и да не ги е срам да прегръщат дървета“, категорична е бургаската ученичка, убедена, че усещането да прегърнеш дърво е невероятно.

С дрехи или без дрехи – да прегърнеш  дърво е преживяване. Да усетиш природата и да се замислиш. Възпитанието на обич към дърветата е важно, защото в последните години се забелязва прекомерното им изсичане и в градовете, и в горите.

Младата създателка на артинсталацията "Прегърната природа", която жителите и гостите на Бургас могат да видят до към 20 август мечтае да учи кинорежисура. Не смята да прави екологията своя професия, по-скоро ще се опитва да възпитава своите две по-малки сестри, приятелите си, а защо не и по-възрастните, дори непознати хора, в добра мисъл за природата, провокирайки ги по свой нестандартен, по младежки дързък начин.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Д-р Пламен Панайотов: Не е важно един лекар да направи много ваксини,  а много лекари да направим по малко ваксини
  24.07.2021 15:49      

Армията на джипитата е тази, която може да доведе имунизацията до добри резултати, ка