Събота, 23 Oct 2021
    
Любопитно Общество

В Селището на пчелите посрещнаха зам.-министър

  25.07.2021 11:47  
В Селището на пчелите посрещнаха зам.-министър

Дона МИТЕВА

Интересна случка разказаха на страницата в социалната мрежа от „Селището на пчелите“, което се намира в странджанското село Визица. Там се произвежда мед със защитеното наименование за произход (ЗНП)

Случката разказва съпругата на Андрей, Елена:

„Телефонът на Андрей иззвънява:

— Здравейте, обажда се зам.-министърът на земеделието. Искам да се запознаем. Може ли да се уговорим да дойда при вас в Селището на пчелите?

—Ъ? Кой се обажда?

—Нали ви казах – зам.-министърът на земеделието Георги Събев. Запаметете ми номера. Утре щом наближа, ще ви звънна.

Андрей се прибира и ми казва озадачен:

—Днес май получих телефонна измама—и почесвайки се като герой на Доньо Донев ми разказва разговора. И аз влизам във филма и се почесвам. Решаваме все пак да отидем на срещата, пък ако е измама, ще свършим поне някаква работа на пчелина. Лятото на пчелин е като да отглеждаш дете— работата никога не отпада.

И се оказа истина! Г-н Георги Събев бе наш гост. Поговорихме си за пчелите, за радостите от досега с природата, за голямото европейско признание за Странджанския манов мед-Защитено наименование за произход, за желанието да се регистрира и Странджански цветен пчелен прашец като ЗНП, за нашите обезлюдени села, за обичта, често донкихотовска към красотата и качеството, към старото и неподправеното в свят на фастфууд култура и успех- его.

Бе среща на хора, които стъпвайки по земята не забравят да поглеждат към миналото и към хоризонта.

Такива срещи са си удоволствие!“

Разговаряме с Андрей, който признава, че наистина е бил шокиран от обаждането, но много по-впечатлен от самата среща. По негови думи точно за защитеното наименование за произход и за това защо малко пчелари искат да го имат, е бил сериозният разговор със зам.-министъра.

„На мен самият ми е също трудно да си обясня защо колегите не искат да се сертифицират, при положение, че имат техниката имат помещенията имат всички предпоставки да получат наименованието. Най-често ми отговарят като ги питам, че искали да изчакат и на по-късен етап можело да се включат. Опитвам се да обясня, че ако се поиска по-голямо количество манов мед, единственият начин да бъде доставено, е точно чрез този сертификат – могат да се обединят няколко пчеларски ферми и да го направят количеството. За мен е необяснимо това нежелание. Това казах и на министъра“, допълни разказа за случката Андрей.

Самият Георги Събев сподели своите впечатления: „Селището на пчелите” – невероятно кътче в Странджа планина, където стотина кошера и двама пчелари с грижа и любов произвеждат Странджански манов мед – уникален продукт със Защитено наименование за произход, получил най-високо признание в Европейските схеми за качество!

Мястото - с. Визица, община Малко Търново.

Селището – уютен кът сред гориста местност в Странджа планина!

Хората – невероятни, позитивни и с хъс!

Радвам се, че европейското финансиране намира добро приложение в този пчелен кът!“

Съпругата Елена от пчеларският тандем пък има друг интересен момент от последните дни. Тя получи интересен подарък от лекар. „Д-р Браяновски е лекар-рентгенолог, с когото работим заедно в Белодробната болница. Той е любител-пчелар и ми беше обещал за подарък тръвна, която закупил преди години от някакъв майстор от Дъбник, село около Каблешково. Гледал е в този неразборен кошер няколко пчелни семейства и го подари за Селището“ обясни гордата собстветичка на уникалния кошер.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Д-р Пламен Панайотов: Не е важно един лекар да направи много ваксини,  а много лекари да направим по малко ваксини
  24.07.2021 15:49      

Армията на джипитата е тази, която може да доведе имунизацията до добри резултати, ка