Неделя, 24 Oct 2021
    
Мнения Общество

Д-р Пламен Панайотов: Не е важно един лекар да направи много ваксини, а много лекари да направим по малко ваксини

  24.07.2021 15:49  
 Д-р Пламен Панайотов: Не е важно един лекар да направи много ваксини,  а много лекари да направим по малко ваксини

Армията на джипитата е тази, която може да доведе имунизацията до добри резултати, казва награденият доктор

 

Семейният лекар от Бургас д-р Пламен Панайотов бе награден с почетна значка за поставени най-голям брой ваксини срещу Covid-19 сред колегите си в цялата страна. Наградата получи от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. От началото на годината, когато започва да прави имунизации в практиката си в ДКЦ „Св. Георги Победоносец“ досега д-р Панайотов е поставил над 3300 ваксини. Разговаряме с личния лекар за началото, за предизвикателствата, пред които се изправя, за мотивацията.

 

Интервю на Ина ПЕТРОВА

Честита награда, д-р Панайотов, какво означава тя за вас?

Тази награда приятно ме изненада, но искам да уточня, че тя не е лична. Приемам я като награда за екипа на нашето скромно лечебно заведение, за РЗИ Бургас и за общината, защото всички ни помогнаха, без да знаем да се окажем на първо място по ваксинация в страната. Не сме водили статистика по колко ваксини слагаме средно, просто сме си вършили работата.

Какво ви мотивира да го направите и в крайна сметка да станете личният лекар с най-много ваксинации?
Истината е, че в началото, когато започнахме, бе по покана на д-р Паздеров от РЗИ и тогава нямаше никаква идея кой ще заплаща, как ще се отчита. Това бяха съвсем спонтанни действия, важното бе да започнем, а другите неща се уточняваха в движение, на по-късен етап. Ние бяхме убедени, че хората трябва да се ваксинират и се опитахме да подпомогнем тази кампания, която считаме и сега, че е много важна.
Да се убеди обаче пациент, който не желае или пък се колебае, е трудно. Как се справихте с това?
Интересът към ваксините бе малко на вълни – ту се засилваше, ту отслабваше. Сега например зависи от отпускарския сезон и от силния спад при броя на заболелите. Общо взето сме разделили пациентите на няколко групи. Първата са такива, които искат да се ваксинират. Втората група е от хора, които са абсолютно сигурни, че не искат да се ваксинират. Там се опитваме да им кажем някои неща. И във фокуса попадат тези, които са колебаещи се. За тях смятаме, че трябва да са обект на допълнителна информация и разяснителна дейност. Казваме им, че няма съществени рискове, че по-големият риск е човек да придобие имунитет от преболедуване, отколкото от ваксиниране. Това е основният мотив, който използваме. Освен това смятаме, че лекарите трябва да дават личен пример. Затова ние самите даваме пример с моя екип от сестри и ние сме ваксинирани. Мисля, че това дава промяна  в мнението на пациентите.
Смятате ли, че сте успял да убедите някого с твърди антиваксърски убеждения и кои са по-силни – медицинските аргументи или антиваксърските тези?
Много се надявам да съм успял. Този, който съм успял да убедя, явно не бил толкова твърд, но това е твърде относително. Въпросът е наистина да се опитаме да убедим нашите пациенти. Личните лекари са особена група лекари, с които пациентите контактуват често. Имаме близост с пациентите, те затова ни звънят по всяко време, чувстват ни близки и ни се доверяват.


Вашето мнение – трябва ли да се ваксинират преболедувалите?


Това е въпрос много професионално епидемиологичен, за да може да се вземе правилното решение. По него няма единно мнение, единно решение. Винаги се преценява полза - риск и ефективност каква ще има. Вероятно, така си мисля, че може да се наложи някои групи, като лични лекари, като хора, които работят в рискова среда, в ковид отделения, приемни отделения да получим допълнителна ваксина. Но това е въпрос и на проучвания да се вземе правилното решение.
Някои държави въвеждат такива политики, че ваксинацията е така да се каже полузадължителна...
Моето мнение е, ако трябва да се ваксинират допълнително, това трябва да са рискови групи или много рискови пациенти. Но това е работа на Министерството на здравеопазването, личните лекари сме изпълнители на тези дейности. Армията на личните лекари е тази, която може да доведе ваксинацията до наистина подобаващи резултати. Не е важно един лекар да направи много ваксини, а много лекари да направим по малко ваксини и тогава всичко ще си дойде на място.  


В крайна сметка колко трае имунитетът, който изграждат ваксините, и необходима ли е трета доза?


В момента вървят едни проучвания да се види дали тези ваксини не изграждат доживотен имунитет. Има много задълбочени проучвания, например взема се проба от лимфни възли да се види имунокомпетентните клетки дали са налични и в каква степен на активност са. Това вече е науката, която ще даде отговор на този въпрос. За момента се знае, че създават имунитет. Много от пациентите с ваксини, с цел да бъдат убедени, пускат тест за антитела, виждат че имат, което им вдъхва увереност.


Да очакваме ли нова вълна, с навлизането на Делта варианта у нас, в частност и в Бургас? По-подготвени ли сме?


Здравната система е значително подготвена в сравнение с миналата година, когато бяхме едва прохождащи. Това не трябва да ни прави по-спокойни. На национално и регионално ниво се вземат мерки и при нужда да може да се реагира адекватно. Някои от ковид отделенията бяха разформировани, но това е при сегашната заболяемост. Ако  се променят тези проценти, със сигурност ще се реагира адекватно и отново ще бъдем в пълна бойна готовност. 
А натрупа ли се умора за този период – у вас, у колегите ви?
Навсякъде в системата има умора, независимо кой какви функции изпълнява, дали са административни в РЗИ, или са в практиката на личния лекар, в терапевтичния кабинет или в болница. Но ситуацията е такава. Както казвам - ние сме в пожара, не можем да си позволим отпускане.
Как съвместявате ваксинацията със здравните проблеми на другите ви пациенти и как върви записването за ваксини в момента?
Осигуряваме определени часове, които са обикновено в края на работния ден, след като сме приключили с прегледите и след дезинфекция. Ние бяхме първият кабинет, заедно с д-р Христов, бяхме белите лястовици. Тогава не се знаеше дали това ще продължи занапред, нито ставаше въпрос за бройки ваксини. В момента се спекулира със заплащането – ние не знаехме, че ще има заплащане. Това е нашата мисия като лекари. Що се отнася до записването, нормално е сега интересът да е по-нисък, ние сме курортен град, по-малко са заразените сега. Хората не желаят да мислят за тези проблеми, но ние продължаваме да се опитваме да ги мотивираме.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Д-р Пламен Панайотов: Не е важно един лекар да направи много ваксини,  а много лекари да направим по малко ваксини
  24.07.2021 15:49      

Армията на джипитата е тази, която може да доведе имунизацията до добри резултати, ка