Неделя, 24 Oct 2021
    
Бизнес Общество

Песимизъм сред пчеларите за тазгодишните добиви

  25.07.2021 10:43  
Песимизъм сред пчеларите за тазгодишните добиви

Дона МИТЕВА

„Пчеларите пишем май писма и се жалваме на арменския поп. Никой не ни обръща внимание“, казва Емил Янев, който гледа кошери в близост до Бургас. По негови думи морът през зимата, неблагоприятните метеорологични условия и липсата на държавна подкрепа вече са накарали 20 -30% от пчеларите да разпродават кошери и инвентар.

Към края на месеца или в началото на август ще започне да се говори за добиви и за цена. Въпреки това очакванията не са оптимистични. Нагласата е за слаб добив на мед.

„Над 50% от пчелните семейства измряха през зимата, и то не само около Бургас. Оплакват се колегите от цялата страна. Имам приятел – колега пчелар, на който от 400 кошера не му остана нито един. И в моя пчелин имаше мор, както и при колегите“, казва Емил.

Той не е оптимист за добивите от мед това лято. „Още е много рано да се обобщава за това какъв мед като качество и като количество ще се извади, но аз лично не съм оптимист. Акацията като паша бе провалена. Драката от гората, която също е благоприятна като паша за пчелите, нищо не даде. Валежите по време на цъфтежа й не допуснаха пчелите да събират мед от нея. Кориандърът също даде слабо. От колеги в Добричко пък разбирам, че при тях съвсем нищо не са добили от него… Но и да се оплакваме, и да ревем – нямаме никаква помощ от държавата. Като ни измряха кошерите, един лев не са ни дали“, обобщава бургаският пчелар.

Наистина през зимата е била направена инспекция от ветеринари за мора по пчелите по поръка на правителството. Констатирали са го, направили са протоколи и до там. Нищо друго не е произлязло. Което означава, че загубите трябва да бъдат компенсирани от самите пчелари. Онези, които не могат да се справят, просто разпродават всичко и спират да се занимават с пчеларство. А създаването или възстановяването на един кошер по груби сметки струва около 200 лева.

Янев признава, че работи и друго, което му дава възможност да не разчита единствено и само на пчелина си. Той отглежда около 170 пчелни семейства. „Работя и друго, защото в положението, в което се намира пчеларството в България, много трудно даденият пчелар може да издържа себе си и семейството си и му се налага да работи и друго“, обяснява той.

 

Мановият мед

 

За мановия мед производителите му казват, че се очаква добра реколта, както и повишение на цената за килограм от 20 лева на 22. Но те припомнят, че предните две години бяха слаби за тези странджански пчелини и сега донякъде ще се компенсират загубите от тях.

Димитър Станчев от пчеларска ферма „Странджа“ – най-модерната, голяма и биоферма за мед у нас, с над 2200 пчелни семейства, подчертава, че той, за разлика от свои колеги, вади мед чак в края на август, когато съдържанието на вода в него е най-ниско и продуктът е „напълно узрял“ и още по-качествен. По негови думи добивите на манов мед това лято ще са добри, за разлика от предните две години. „Тази година е добра, но да не забравяме, че предните две бяха лоши. Очаквам средно добив от 15-20 килограма мед от кошер и с 20% по-висока цена“, категоричен е пчеларят, който произвежда манов мед със защитено наименование за произход.

Димитър Станчев и съпругата му Ралица Кунева са едно щастливо младо семейство с четири деца имат 32 пчелина на различни места из Странджа. Базата им се намира в село Индже войвода, а пчелините са в околностите на няколко странджански села: Калово, Бяла вода, Младежко, Зидарово и разбира се, Индже войвода.

Мановият мед буркан от 750 грама струва от 12 до 16 лева. Предвижданията на собственика на пчеларска ферма „Странджа“ е цената за килограм в края на лятото да стане над 22 лева. Конвенционалният мед – тип букет, струва около 5 лева. Изкупната цена на едро е скочила от 3.80 с един лев. Рапицовият също струва 5 лева.

Пчеларите от по-малките ферми предпочитат да продават меда си на дребно, вместо да чакат някой да им го изкупи накуп.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Д-р Пламен Панайотов: Не е важно един лекар да направи много ваксини,  а много лекари да направим по малко ваксини
  24.07.2021 15:49      

Армията на джипитата е тази, която може да доведе имунизацията до добри резултати, ка