Неделя, 30 Май 2021
    
Несебър

Референдум се провежда в Обзор и шест села

  28.02.2021 08:10  
Референдум се провежда в Обзор и шест села

При засилен интерес днес  започна провеждането на референдума в Обзор за отделянето на града и шест села от Община Несебър. Той се свиква със заповед на областния управител Вълчо Чолаков по искане на Инициативен комите. От петък вечер започна подготовката на 9 изборни секции – 3 в Обзор и 6 в селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница. Отпечатани са 3 000 бюлетини.

2140 са жителите на Обзор и близките села, които имат право на глас за референдума днес, по последни данни на ГД ГРАО, които са  подадени към ОИК-Несебър. През последните дни твърде много се заговори, че са дерегистрирани близо 200 души, които не отговорят на изискванията.

Битката за Обзор е разделила хората на две- „за” отделянето на Обзор и сформирането на отделна община и „против” самостоятелното й съществуване, извън Община Несебър.

Кметът на Несебър Николай Димитров посочва, че финансовите разчети от 2008 г. до 2020 година са достатъчно показателни, че отделянето на Обзор в самостоятелна община ще бъде пагубно за бъдещото развитие за морския град

Кметът на Обзор Христо Янев пък е категоричен, че Несебър спъва развитието на града, че сами ще се справят по-добре.

Референдумът в неделя ще бъде признат, ако 40% от имащите право на вот гласуват. И това да стане битката за отделянето ще е дълга, следва тежка процедура, която преминава през Министерски съвет, народно събрание и президенство.

За първия час от изборния ден няма отбелязани никакви нарушения.

 

 

 

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник