Петък, 28 Май 2021
    
Общество

Министър Ангелов: „Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв“

  25.02.2021 10:38  
Министър Ангелов: „Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв“

"Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на ситуацията в страната сме изключително неприятно изненадани от фирмата, която трябваше да достави ваксината, разработена в Оксфорд". Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов. И успокои, че за онези хора, които вече са получили първа игла от тази ваксина ще има осигурена втора доза след  70 дни.

"Много е важно да се отбележи, че за февруари ние очаквахме близо половин милион дози от AstraZeneca, а всъщност явно ще получим по малко от 200 хиляди", обясни проф. Ангелов. Според него ваксината на Jansen, която скоро ще получи регистрация също ще подпомогне ваксинационния процес у нас. Тя е разработена на същия принцип като тази на AstraZeneca.

В събота се очакват нови дози, направена е и организация независимо от това в коя част на денонощието ще пристигнат да бъдат разпределени, уведоми още здравният министър. Ще бъде изпълнен и ангажимента към членовете на СИК и РИК, и желаещите ще бъдат ваксинирани на време.

Министър Ангелов излезе и с гневно послание към AstraZeneca: "Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен: нямаме нужда от вашата вежливост и учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази база ние правим всичко, което сме постигнали до този момент".

"Чакахме ясни и точни отговори от компанията, но такива не получихме", каза още здравният министър.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник