Понеделник, 24 Май 2021
    
Бургас Мнения

Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас: Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет

  22.02.2021 15:16  
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

- Г-жо Турманова, защо се наложи точно най-важното за годината заседание на Общинския съвет - това за приемането Бюджета на Общината, да се проведе онлайн?

- В резултат на високата заболеваемост от COVID-19 през последните седмици свикахме председателски съвет, в който влизат председателят, тримата заместници и ръководителите на групи - СЕК и БСП. По правилник група се образува със съветници от пет души. Обсъждахме възможността да проведем заседанието не присъствено, а онлайн. Всички подкрепиха тази идея, само г-н Бачийски беше против. Държа да отбележа, че той дори и не присъства на заседанието, а се включи по телефона отнякъде. Взехме решение да се изиска тестване на системата от обслужващата фирма, да я проверят и ъпгрейтват, ако е необходимо. Обясниха, че това е направено. В системата има още допълнително 50 души - от общинска администрация. Увериха ме, че всичко е наред, ще бъде изпратен технически протокол до съветниците със стъпките, които трябва да следват.

Заседанието ще започне в 8.30 - по-рано, за да се провери кворума, той изисква повече време - и в 9 вече да тръгне самата сесия. Очакваме тя да продължи дълго, заради бюджета. Вярвам, че в края на деня ще приключим с приет бюджет на общината. Заседанието ще продължи и на следващия ден, точките са много, а и имаме важна точка за избирането на обществен посредник. Самата процедура ще е в сряда. Председателският съвет реши да го направим присъствено в голямата зала на Община Бургас между 9 и 11 часа. С тайно гласуване, с урна и присъствено ще дадем възможност на всеки съветник да упражни вота си в този часови интервал. В 11.30 отново ще включим заседанието онлайн и ще обявим резултата. Днес в края на деня ще се определи комисия по избора. На 24-и  февруари  в 9 часа ще имаме едно включване и после ще могат съветниците да упражнят правото си на глас.

- Съветници се оплакват, че ги заглушавате по време на заседание?

- Категорично твърдя, че това не е така и не може да се случи. Ако има проблем със звука, той идва от устройство на съветника и от скоростта на интернета. Пред мен излиза информация за скоростта на интернета на всеки и мога да кажа, че някои от съветниците имат проблем. За тази сесия е хубаво да са на места с бърз интернет. Опитали сме се да осигурим нормално протичане на заседанието.

- Защо точката за бюджета е онлайн, а се събирате присъствено за омбудсман?

- Изборът е таен, а той се осигурява присъствено и в урна според законодателя. Има възможност за втора бюлетина - онлайн гласуване чрез т.нар.гугъл бюлетина. Част от колегите изказаха мнение, че не може да се гарантира тайната на вота и може да се оспори. Въпреки нежеланието ни да се направи това присъствено, нямаме друга възможност. Мандатът на настоящия обществен посредник изтича през май и тази сесия е единствената възможност да се случи новия избор, защото той трябва да се проведе поне два месеца преди изтичането на мандата му. Много умувахме, но тайната на вота трябва да е гарантирана и би могло да се оспори, адвокат Баев е председател на Комисията по допустимост и изслушване на кандидатите и той предложи този вариант.

- До изборите все онлайн ли ще са заседанията?

-Иска ми се следващото да е присъствено в новата зала, бяхме я приготвили. В нея има място за всички, тя е широка, добре оборудвана. Аз лично страдам от това, че не можем да се виждаме и контактът между нас ми се иска да не е само дигитален, а вербален и социален. Това са нормални човешки отношения и е редно да се върнем към нормалността. Вече съм ваксинирана като преподавател от университет „Проф. д-р Асен Златаров“, чакам сега втората доза. Голяма част от съветниците изявиха желание да се ваксинират, но това е доброволно.

- Голяма част от съветниците преболедуваха, други се ваксинират, това означава, че занапред не би следвало да има проблем за присъствени заседания?

- Това е моята идея да се върнем в залата по-скоро.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник