Петък, 28 Май 2021
    
Несебър

2 140 жители с право на глас от Обзор и шестте села на референдума

  26.02.2021 17:00  
2 140  жители с право на глас от Обзор и шестте села на референдума

2140 са жителите на Обзор и близките села, които имат право на глас за референдума в неделя, по последни данни на ГД ГРАО, които са  подадени към ОИК-Несебър. През последните дни твърде много се заговори, че са дерегистрирани близо 200 души, които не отговорят на изискванията.
В сряда кметът Николай Димитров заяви, че това се прави с цел да се избегне изборния туризъм преди  вота през април, а референдума е съвпаднал с изчистването на списъците  за изборите за депутати. Подобна ситуация е имало и преди местния вот през 2019 година, когато в Обзор, Свети Влас и Равда са дерегистрирани доста жители. Обикновено това са сезонни работиници и се впрегнати в една или друга партия или кауза.

"Избирателните списъци са актуализирани. С дерегистрирани хора, които комисията е преценила, че не отговарят на тези изисквания. И то с цел да няма избирателен туризъм", каза кметът на Несебър Николай Димитров и попита: „Защо съдебните дела с тези хора се водят в Шумен, Добрич и други градове?“.

Нова адресна регистрация ще е нужна на жителите след отделянето, ще бъде стопиран и ОУП-а на общината и в частност на Обзор, стана ясно още по време на срещата, допълнително  новата община трудно би се издържала сама.

Въпроси, свързани със Спешната помощ и пожарната също получиха отговор, че по здравна карта Обзор и населението му не отговорят на изискванията за самостоятелна Спешна помощ, както и за самостоятелна противопожарна служба.

В неделя жителите ще гласуват в девет секции, като две от тях са в Обзор и шест в селата. Според Закона за референдумите той ще бъде признат ако най-малко 40 % от населението с право на глас  и от тях  50% са пуснали своя положителен отговор.
Обикновено активността в Обзор е висока, коментира председателят на ОИК-Несебър Силвия Димитрова.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник