Петък, 28 Май 2021
    
Бургас Несебър Поморие

До 2 години: Бургас ще има завод за отпадъци като в Мюнхен

  26.02.2021 16:13  
До 2 години: Бургас ще има завод за отпадъци като в Мюнхен

Три общини - Бургас, Поморие и Несебър ще произвеждат електроенергия от хранителни боклуци

Първа копка  даде началото на строителството на новата анаеробна инсталация

 

Георги РУСИНОВ

 

До 2 години, или в началото на 2023-а се очаква да заработи анаеробната инсталация, на която днес бе направена първа копка в Бургас. На откриването на строителната площадка присъстваха кметовете на общините Бургас и Поморие Димитър Николов и Иван Алексиев, заместник-кметът на Община Несебър Виктор Борисов, заместник-кметът на Община Бургас Весна Балтина, представител на инженеринга по проекта Аглика Павлова, както и на строителния надзор Райна Джамбазова. Партньори по проекта са общините Бургас, Несебър и Поморие и те ще са ползвателите на инсталацията.

„Вярвам, че ще се справим в срок и качествено. Благодаря на останалите две общини за партньорството в този проект. Изключително голямо предизвикателство ще бъде събирането на хранителните отпадъци и превръщането им в електричество. Логистиката ще бъде много трудна. Срокът ще е достатъчен да може тази добре нарисувана картинка да се реализира. Дано повече общини в страната продължат по този пилотен проект, защото по този начин България ще успее да защити по-добри нива в оползотворяването на биорагзградимите отпадъци. Същият такъв проект е реализиран почти в центъра на Мюнхен до стадиона им. Надявам се бургаската инвестиция да бъде по абсолютно същия начин, защото компанията е немска“, коментира Николов пред медии.

Изграждането на анаеробната инсталация, която ще работи в безкислороден режим и няма да замърсява въздуха е за около 26 млн. лв. В тях влизат комплексен инженеринг, проектиране, строителство, доставка, въвеждане в експлоатация и всички гаранционни ангажименти.

„При подобни инсталации разбира се, че е много важно обучението на персонала, така че тя да може в кратки срокове да заработи в пълния си капацитет“, обясни Павлова.

По проект инсталацията трябва да бъде изградена за около 840 дни. Изпълнителният директор на „Балканика Енерджи“ Павлова обаче обясни, че ще успеят в по-кратки срокове, тъй като голяма част от доставките, които са от немският им партньор в Мюнхен, ще бъдат приготвени фабрично и изпитани в Германия. Това ще спести доста време.

Самата инсталация се състои от три основни направления. Едно от тях е производственото, което включва четири производствени зони.

„Първата е за принудителна подготовка на материала, който включва машина за отваряне на торби, за да организират по-лесно общините разделното събиране. Втората представлява анаеробен модул, който включва осем ферментора с перкулатна система. Третата е компостираща инсталация, която включва шест IVC компостинг-тунели. Четвъртата зона е за когенерация за производство на топлоенергия и електрическа енергия“, заяви Павлова.

Тя добави още, че процесът по производство на енергия трябва да е непрекъснат, а максималният капаците, който ще се произвежда е 800 kw електрическа енергия и 850 kw топлинна енергия. В инсталацията ще се третират около 30 000 тона годишно разделно събрани биоразградими отпадъци от домакинствата, магазини, пазари, заведения и други източници. При постигане на пълния капацитет на инсталацията може да произведена окооо 5 300 000 kw/h годишно електрическа енергия.

„Първото направление, за което ще се използва енергията е за покриване на собствените нужди на инсталацията. Електрическата енергия ще е за административната част, гаражите и работилниците. Топлинната енергия сме решили да я оползотворим в компостиращия модул, тъй като за съжаление площадката е с по-ограничени размери и взехме проектно решение тунелите да са само шест, за да могат в кратки срокове – за около 25 дни, да оползотворяват количеството компост“, каза Павлова.

Останалата електрическа енергия ще може да се ползва съобразно за каквото общините решат. Екологичната значимост от този проект за трите общини е голяма. Производството на метан от хранителни и зелени отпадъци ще може да се оползотворява и няма да замърсява околната среда. С тази анаеробна инсталация ще се намали и депонирането на биоразградими отпадъци.

„Това ще бъде инсталация от ново поколение и понеже точно тези три общини осъзнаваме нашата отговорност, която носим във всички тези политики. Европа си постави амбициозни цели до 2035-а само 10% от отпадъците, които генерираме да могат да бъдат депонирани. Останалите трябва да бъдат рециклирани и оползотворявани повторно. Така, че това е нашата първа стъпка в усилията, които Европа полага в тази посока. Надяваме се, че ние след като сме пионери и останалите общини ще могат да ни последват. В началото на 2023-а би трябвало да може да се поздравим с една много добре работеща инсталация. Чака ни много работа, защото наша е отговорността ние да известим гражданите за новата система за сметосъбиране, която ще трябва да изградим за отделно събиране на биоразградими отпадъци“, каза заместник-кметът Балтина.

Както в „Черноморски фар“ сме писали вече, новите контейнери ще са кафяви на цвят и ще се ползват от домакинства за изхвърляне само на хранители и зелени отпадъци. Затова ще е необходимо и разделно да изхвърляме боклука си, като по този начин ще се натоварва по малко депото в Братово и в същото време с нашите хранителни отпадъци ще се произвежда чиста енергия и метан. Организацията по поставяне на кафявите контейнери трябва да се случи преди официалното откриване на инсталацията.

На въпрос на „Черноморски фар“ дали е възможно в бъдеще инсталацията да бъде надградена, за да се включат в нея и други общини заместник-кметът Балтина отговори, че засега е предвидена да обслужва само нуждите на трите общини партньори.

„Все пак инсталацията е модулна и при всички случаи има възможност за ъпгрейд при нужда. В момента тя е изчислена на база морфологични анализи. Но при едно дисциплинирано разделно събиране, тя би могла да бъде разширена спрямо нуждите на ползвателите“, добави от своя страна Павлова.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник