Неделя, 30 Май 2021
    
Приморско

В Приморско ще възстановяват популацията на черната мида

  26.02.2021 11:42  
В Приморско ще възстановяват популацията на черната мида

Георги РУСИНОВ

 

Интересна инициатива подема Община Приморско. Кметът Димитър Германов предложи със своя докладна да се учреди фондация, която да работи за възстановяването на популацията на черната мида. Това трябва да стане чрез прилагането на иновативна практика, подкрепена от университетски преподаватели. На заседанието на Общински съвет – Приморско присъстваха и представители на рибарската общност, които имаха въпроси относно предложението на кмета.

Предлагаше се Управителният съвет да е от трима души, а средствата необходими за учредяването на фондацията – 2000 лв. Манол Манолов, който бе предложен за един от членовете на УС заяви, че тези съоръжения, които ще възстановяват популацията на черната мида ще са разположени в рифовете и по скалите и по никакъв начин няма да пречат на рибарите и техните мрежи.

Водолазът Тодор Савов определи инициативата като много добра. Той посочи, че рибарите добре знаят, че дъното е оголено и няма никакви миди. Рапанът пък е главен виновник за изчезването на черната мида.

„Смисълът тук е да помогнем да се възроди черната мида. Много рибари ме питат какво ще се прави, ще се маркират ли тези места, където ще се полагат тези съоръжения за мидите. Дори няма да се разбира къде са те и кои скали са. Няма и абсолютно никакъв комерсиален момент тук. Инициативата на общината е изцяло екологична и е начин да се възроди мидата. Предполагам и другите черноморски общини ще подемат инициатива за възраждане популацията на черната мида. Ние сме първите, които ще правят това“, заяви водолазът и обеща, че ще помогне и при изчистването на мидените полета.

Златина Величкова попита дали средствата от 2000 лв. ще са достатъчни. Кметът Германов посочи, че по-голямата част от дейностите ще се финансират от дарения.

„Един водолазен клуб е изявил желание безвъзмездно да свърши работата за тази благородна кауза. Това няма да създава пречки за рибарите и туристическия бранш. Идеята е да се посеят тези полета и да се наблюдава как ще се развива популацията на мидите. Всичко ще минава през санкцията на Общински съвет – Приморско“, каза кметът.

Дадена бе думата и на присъстващите рибари. Един от тях попита защо е необходимо създаването на такава фондация и защо дейностите не минат през рибарското сдружение. Попита и дали този способ, който ще се приложи е ефективен.

„Това е иновативен способ. Хората запознати с биологията на Черно море предполагат, че ще има ефект. Времето ще покаже. Специалисти казват, че ще стане. Но има и други фактори, които ние в момента не можем да предвидим. С тази си инициатива обаче ви уверявам, че изпреварваме екологичните НПО-та. Ще се създаде едно голямо организационно ядро, което ще участва в процесите и разбира се, че и рибарите ще имат думата“, отговори Германов.

Друг гражданин попита дали не може да се види какво ще стане първо в другите общини, които ще приложат този метод, а тогава и Приморско да се възползва, ако се докаже, че е успешен.

Кметът Германов посочи, че той внася предложението, но Общинският съвет решава.

„За мен е важно да приложим този иновативен метод, но няма проблем, ако гражданите искат да изтегля докладната. Рибарите ви каза, че идеята е добра, но ще се съобразя с желанието на хората“, уточни градоначалникът.

Общинските съветници Георги Зафиров и Стоян Василев изразиха мнение, че ще е добре да се проведе обществено обсъждане, на което да присъстват и тези университетски светила, които са зад приложението на метода. Зафиров сметна и че УС трябва да е от 7 души, колежката му Величкова пък поиска да са 5. Кметът отговори, че за него няма значение колко души ще са в УС, но е важно да са оперативни.

В края на дебатите рибарската общност все пак изрази желание за оттегляне на докладната и провеждане на обществено обсъждане, с което градоначалникът се съгласи.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник