Събота, 17 Апр 2021
    
Средец

Иван Жабов: Бюджет 2021 е в подкрепа и грижа за хората

  24.02.2021 17:43  
Иван Жабов: Бюджет 2021 е в подкрепа и грижа за хората

Бюджет 2021 на община Средец бе официално приет днес. За него гласуваха 11 съветници и нито един въздържал се или против. Финансовата му рамка е 22 млн. лева, което е с 18,5% повече от предходния. Целевата субсидия за капиталови разходи ще е 1 250 000 лева, нейното увеличение е с 12%. „Парите тази година ще бъдат насочени в една посока – свиване на разходите“, заяви кметът на община Средец инж. Иван Жабов. Основната цел ще бъде подкрепа и грижа за хората, ще се обърне специално внимание на здравеопазването, образование, социални услуги.

„Също така много важно е, че в този бюджет има гарантирани средства за култура, спорт и всички важни сфери за развитието на града“, добави още Жабов.

Планиран е ремонт на парка в града, който ще премине през три етапа. Тази година ще се подменят осветителните тела и пейките. Сред големите обекти е ремонт на читалището в Дебелт

Ще бъдат рехабилитирани улиците „Атанас Манчев“, „Септемврийци“ и „Георги Бенковски“, както и част от улиците „Бачо Киро“, „Васил Левски“ и „Осми март“.

Пари са заделени и за пътища от четвъртокласната пътна мрежа. Това са пътят между Суходол и Русокастро, Орлинци - Загорци, както и отсечката Средец - Белила – Проход. Ще бъдат почистени и храстите по тях.

На 4 март започва и ремонтът на най-голямото училище в общината „Св. св. Кирил и Методий“.

Един от най-наболелите проблеми за града е средното дере, което при обилни валежи винаги предизвиква наводнения в града. Затова Общината ще направи актуализация на проекта и ще кандидатства за финансиране, в размер на 1,5 млн. лева, по програма на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

През тази година не се очаква повишение на местни данъци и такси, с изключение на таксата за товарни камиони, които преминават през пътни отсечки на територията на общината и разбиват асфалтовото покритие.

„Благодаря на всички, които гласуваха Бюджет 2021. Това, което сме заложили като програма, ако го изпълним в края на годината, ще бъдем много горди от постигнатото“, каза още кметът на община Средец.

По повод обвиненията на опозицията в общинския съвет, че бюджетът е с голям дефицит, Жабов бе категоричен, че дефицитът в общинския бюджет не е толкова, колкото „корифеите в икономиката“ го посочили и затова критиките им са неоснователни.

„Всяка година специализираните органи ни извършват финансов одит. Вчера получихме протокол от тях, в който пише, че за четвърта година дефицитът ни коренно намалява. Това означава, че ние добре се справяме с финансите на общината. И ако вървим така, следващата година се очаква да влезем в максималната рамка, определена от Министерството на финансите, чрез държавния бюджет“, каза още Жабов.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Бойко Борисов: Ще съставим правителство
  14.04.2021 10:52      

Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съ