Вторник, 20 Апр 2021
    
Любопитно Средец

Българи и чужденци поддържат храм в средецко село

  19.01.2021 16:40  
Българи и чужденци поддържат храм в средецко село

Михаил КОЛЕВ

 

Хора от най-различни националности поддържат църквата в средецкото село Светлина. Храм „Свети Димитър“ е основан през 1869 година, като през последните години силно се е нуждаел от ремонт. Църковното настоятелство и местни жители решават, че по случай неговата 150-годишнина през 2019 г трябва да му се направи обновление, за да бъде приведен в по-подходящ вид.

Един от членовете в църковното настоятелство – Владимир Климов от Латвия, пише писмо до Дирекцията по вероизповеданията, до Сливенската епархия и спонсори за финансова помощ. Парите биват отпуснати и хората от Светлина се захващат дружно за работа.

Така Пеньо Бъндев открива сметка за ремонта, Тодор Златаров със свои средства прави външния ремонт, а с вътрешното обновление се захваща бургаска фирма. Руската художничка от Бургас Марина Матлина на свои разноски изготвя витражите за прозорците и стенописите в храма. Българката Елена Калудова, ромката Зорка Снежанова и децата й, Марк Дроздов от Молдова, Людмила Кравале от Латвия чистят и боядисват църквата. Голяма помощ за реновирането на храма оказва и община Средец, споделят местните.

Усилията дават резултат и на Димитровден през 2019 г. храмът бива осветен от Поморийския епископ Иеротей. Впоследствие е ремонтиран и стълбът за камбаната, която е дарена от жена от Кипър, живяла преди това в средецкото село. Храмът се издържа от пари за аренда, които получава един път годишно, както и от продажбата на свещи и дарения.

Сега в църквата в село Светлина се провеждат служби по празниците и в неделя тя винаги е отворена за жителите и гостите на населеното място. 

През миналата година протоиереят на храма отец Недялко Радев е кръстил общо осем деца, две от които латвийчета. С благословението на отец Недялко и Поморийския епископ Иеротей Елена Климова обучава деца в основите на православието и приложните изкуства.

Елена, която е специалист по човешки ресурси и съпругът й лекарят Владимир Климов, един от инициаторите за ремонта на храма, са в село Светлина от 2014 година. Преди това една година са живели в Ахелой, но са искали да се установят в някое по-спокойно място, затова след дълги обиколки из цялата страна се спират на странджанското село. Двамата се запознават през 2011 година в Калининград, но тъй като там няма слънчеви дни (едва 50 в годината), взимат решението да емигрират в България.

„Разбираме се много добре с местните жители в Светлина, станахме приятели. Аз даже пея в певческа група „Детелина". Владимир не отказва консултации като лекар. „България стана наш втори дом. Сега се притесняваме, че не можем да видим децата си, които живеят в Англия, Швеция и Русия. Пандемия“, казва пред вестник „Черноморски фар“ Климова.

Тя се надява, че храмът ще започне по-често да бъде посещаван от хората в селото, особено сега, когато в трудната ситуация в цял свят хората имат силна нужда от вяра.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати