Петък, 23 Апр 2021
    
Бургас Култура

Предстои реставрация на Бракаловата къща

  19.01.2021 15:07  
Предстои реставрация на Бракаловата къща

Обновеният двор ще стане още по-привлекателно и живо място

 

Тази година предстои реставрация на най-старата сграда в град Бургас, построена през 1872 г. Това е Бракаловата къща, в която е настанен от десетилетия Етнографският музей. Строена е от бившия кмет Димитър Бракалов, помогнал много за утвърждаването на Бургас като център на Югоизточна България след Освобождението.

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в нашия град и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 - 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция.

С днешна дата Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей - Бургас подготвиха в сътрудничество и успяха да защитят качествен проект за реставрация и още по-голяма социализация на имота, който ще се осъществи с европейско финансиране. Преди това две години отнеха съгласувателните процедури с НИНКН.

"Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в една още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас", каза кметът Димитър Николов.

Предвидено е пълно реновиране на двата етажа на къщата и обновяване на оборудването вътре. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Ще бъде конструктивно укрепено каменното стълбище, към което ще се монтира рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда, ще бъде благоустроено дворното пространство. Ще се изгради нов плочник, ще се монтира нова ограда.

В двора ще бъдат ситуирани две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал. В проекта е заложена малка сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти и пърформанси, а любимото на много бургазлии етнографско кафене ще бъде обновено. Предвижда се в менюто му да влязат любими специалитети на българина от края на 19-и век.

По този начин се отваря възможност за целогодишно предлагане на обучения за млади занаятчии, за организиране на интересни събития на живо и всичко това да привлече повече хора на всякаква възраст да посещават не само музейната експозиция, но и хубавия комуникативен двор в най-централната част на Бургас.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати