Понеделник, 27 Дек 2021
    
Мнения

Апелативен прокурор Любомир Петров: За 2020-а отчитаме 20% спад на престъпността в област Бургас

  17.01.2021 17:39  
Апелативен прокурор Любомир Петров:   За 2020-а отчитаме 20% спад на престъпността в област Бургас

Любомир Петров е роден на 2 юли 1962 година в Бургас. Завършил е Софийски университет ,,Климент Охридски“ през май 1990 година. Малко след това започва работа в Прокуратурата като младши прокурор в РП-Поморие. Впоследствие става прокурор и шест години и половина е районен прокурор на Поморие. На 1 декември 1998г. е избран за районен прокурор на Бургас, като заема тази длъжност в продължение на шест години. След това 5 години е заместник апелативен прокурор на Бургас, а през следващите 5 години е прокурор в АП-Бургас. От 10 декември 2014 г. Петров е апелативен прокурор на Бургас, като на 16 септември 2020 г. бе избран единодушно от Прокурорската колегия на ВСС за втори мандат. Пред вестник „Черноморски фар“ той сподели доволен ли е от работата на своите колеги през изминалата година, как коронавирусът се отрази на магистратите от Апелативен район – Бургас и до какви промени доведе назначението на Иван Гешев като главен прокурор на България.

 

Интервю на Михаил КОЛЕВ

- Г-н Петров, измина една много сложна година, която почти изцяло бе под влиянието на пандемията от коронавирус. Как се отрази тя на работата в прокуратурите от Апелативен район – Бургас?

- Епидемията от коронавирус даде своето отражение във всички сфери на обществения живот, включително и при нас в прокуратурата. Веднага искам да кажа, че нито за момент не сме спрели да работим. Решили сме всички постъпили преписки и дела, участия в съдебни заседания, надзорна дейност. При това стриктно спазвахме всички противоепидемични мерки, включително и заповедите на министъра на здравеопазването – маски, ръкавици, дезинфекция, дистанция, пречистване на въздуха и ограничения в струпването на много хора на едно място. Характерно за годината бе образуването на много нови дела за нарушения на тези мерки, близо 500, предимно за нарушаване на карантината. Вследствие конкретна заповед на главния прокурор всички тези дела съм ги взел на специален надзор, като подпомагащ прокурор от Апелативна прокуратура – Бургас работи по тях с наблюдаващите прокурори. Вече голям процент от тези дела приключиха с внасяне на обвинителни актове и споразумения в съда, а присъдите варират от 3 до 10 месеца условно, с три години изпитателен срок. Има налагани и глоби, включително и в размер от 10 000 лв., както и наказания „пробация“. Хората разбраха, че мерките не са шега, предвиждат се сериозни наказания, прави впечатление, че сега досъдебните производства са в пъти по-малко отколкото в началото на извънредното положение. Знаете, че предвидените в закона наказания за тези престъпления са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 лева до 50 000 лева.

- Регистриран ли е спад в престъпността през 2020 година, който да е във връзка с наложените мерки?

- Факт е, че 6 поредни години престъпността в Бургаския регион намалява. За изминалата година този спад е с над 20 процента. Причините са свързани с наложените ограничения на пътуванията, намалелия поток от туристи основно в к. к. Слънчев бряг и Несебър. Много сериозна бе и работата на МВР и прокуратурата в региона по дела срещу лица с 2 и повече висящи досъдебни производства. Продължихме активната политика за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо честите извършители на престъпления – при опасен рецидив, повторност и лица с повече висящи дела. Когато тези лица са в ареста и затвора, няма как престъпността да не намалява.     

- Измина година, откакто г-н Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор. Доведе ли това до някакви сериозни промени в начина на работа на прокуратурите в Апелативен район - Бургас?

- Главният прокурор определи няколко приоритета в работата на прокуратурата – борбата с битовата престъпност, с наркотиците, нерегламентираното управление на отпадъци, неправомерно усвояване на пари от ЕС за така наречените къщи за гости, телефонните измами и корупционните престъпления. Тези приоритети приехме и ние в нашата работа, както всички по-важни досъдебни производства от тези категории взехме на специален надзор. Това обаче не означава, че се пренебрегват останалите преписки и дела, тъй като всички те заслужават еднакво бързо и правилно решаване.

- В нашия регион бяха проведени множество специализирани операции за борба с битовата престъпност и наркоразпространението край учебните заведения. Доволен ли сте от резултатите?

- През 2020 година на територията  на апелативния район са проведени близо 100 специализирани полицейски операции за борба с битовата престъпност, като над 30 от тях са в Бургаска област. Операциите са осъществени общо в над 120 населени места, задържани са над 270 лица, а от тях с мярка задържане под стража - над 50, 43 досъдебни производства са внесени в съд, а обвиняемите, предадени на съд, са над 50. Във връзка със заповед на главния прокурор бе активизирана и дейността по разкриване и разследване на престъпления с предмет наркотични вещества, като полицейските проверки се извършват приоритетно на публични места - училища, болници и заведения за развлечение. Само за месеците октомври и ноември са извършени 75 операции. Образувани са 145 досъдебни производства, обвиняемите лица са 92, а 84 дела са внесени в съд. Да не забравяме делата за контрабанда на наркотици. В края на миналата година бяха задържани 23 кг кокаин, на стойност 3-4 милиона лева на митническия пункт в Лесово, а над 11 кг метамфетамин на пункта в Малко Търново. Тези резултати несъмнено са положителни и удовлетворяващи, показателно за което е и спадът на регистрираната престъпност.    

- Имате повече от 30 години стаж в прокуратурата. Кои са престъпленията, които не успявате да приемете, които остават в съзнанието Ви за дълго?

- През цялата ми практика като прокурор престъпленията, които са останали най-дълго в съзнанието ми са свързани с нападения над самотно живеещи хора в малките населени места, свързани с побоища, грабежи, изнасилвания, убийства. През изминалата година имахме такъв случай в село Звездец, община Малко Търново, когато 92-годишна самотна жена, прикована за легло, бе нападната и ограбена, както и бе блудствано с нея. В рекордно бързи срокове делото бе внесено в съд и вече приключи на две инстанции, подсъдимият понастоящем е в затвора, където изтърпява ефективната си присъда. Силно ме възмущават и престъпленията срещу деца. Всичко знам за случая в село Сотиря, при който 6-годишно момиченце беше жестоко бито, изнасилено и убито. Също много бързо делото бе внесено съда и вече мина на две съдебни инстанции, наказанието на извършителя бе възможно най-тежкото – доживотен затвор без право на замяна. Важно е прокуратурата да полага максимални усилия както да бъдат наказани извършителите на престъпления, така и пострадалите да получат удовлетворение и да знаят, че държавата защитава техния интерес и си върши работата. Защото ако откраднеш от даден бизнесмен примерно 300 лева, това за него няма да е голяма беда. Но на един пенсионер да му откраднеш пенсията или да я му я отнемеш чрез телефонна измама е нещо страшно за него. Затова и акцентираме на тези дела.  

- От началото на 2021 г. районните прокуратури в Айтос и Карнобат се вляха в Районна прокуратура – Бургас, с което приключи реформата в Апелативен район – Бургас. Какво се променя след реформата?

- На 1 януари 2020 година стартира трети и последен етап на реформата на районните прокуратури в страната, като за Бургаски регион и последните две районни прокуратури Айтос и Карнобат се превърнаха в териториални отделения към РП – Бургас, присъединявайки се към вече съществуващите ТО – Несебър, Поморие, Средец, Царево и Малко Търново. Моето мнение е, че реформата е за добро – постига се по-голяма оптимизация на работата, модернизация, гъвкавост, резултатност, изравняване на натовареността и икономии. Най-важното е, че с  реформата не се ограничава достъпът на гражданите до правосъдие, каквото например бе констатирано при реформата в Португалия, където от 300 съдилища прокуратури останаха само 23, а другите бяха изцяло закрити. При нас такава опасност няма, тъй като реформираните прокуратури не са напълно закрити, а остават като съответни териториални отделения, с работещи в тях прокурори и служители, които изпълняват задълженията си по преписки и дела. И е въпрос само на организация на работа на ръководителя на РП всички спешни преписки и дела да се отработват незабавно в ТО, включително бързи производства, дела със задържани лица, преписки по закона за домашното насилие, по закона за здравето, приемат се молбите и жалбите на гражданите. С реформата се спестяват и много парични средства, тъй като е закрит ненужен щат и отпадат разходите за командировки на територията на цялата районна прокуратура.

- Преди няколко месеца главният прокурор на България Иван Гешев определи постигнатото от Вас и Вашите колеги в Бургас като „впечатляващо”. Има ли все пак нещо, от което лично Вие да не сте доволен като резултати?

- Няма резултати, от които да не съм доволен. Основните ни показатели, като под 2 процента върнати дела, 1 процент оправдателни присъди, над 47 процента уважени протести, са изключителни за една демократична правна система. Разбира се, може и трябва да положим усилия за надграждане на резултатите и особено по делата за корупционни престъпления, въпреки че по тях сме несравнимо по-добре отпреди 7-8 години, когато имахме над 20 процента върнати дела и оправдателни присъди по тези престъпления, а сега са около 2 процента. Доволен съм, че е пред приключване и едно от последните ни дела за корупционни престъпления – това срещу кмета на село Вресово, който е разследван за присвояване на 28 000 лева, собственост на 76 души от селото. Този кмет запали и кабинета си, за да прикрие присвояването. Вече е отстранен и от длъжност.  

- В началото на 2021 година сме – какво си пожелавате в личен и професионален план?

- Пожелавам на всички прокурори, следователи и служители от апелативния район преди всичко здраве, щастливи мигове с близките хора и професионални успехи.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл