Събота, 27 Фев 2021
    
Общество

Синдикалистът Димитър Манолов: Втората пенсия от частен фонд няма да ощети хората

  19.01.2021 12:32  
Синдикалистът Димитър Манолов: Втората пенсия от частен фонд няма да ощети хората

Жените, които първи ще се пенсионират през септември тази година с възможност да получават и втора пенсия от частен фонд, няма да бъдат ощетени и общата сума от двете в общия случай няма да е по-малка от тази, която биха получавали, ако разчитат само на НОИ. Това заяви пред бТВ председателят на КТ „Подкрепа“ и ротационен председател на Надзорния съвет на осигурителния институт Димитър Манолов. 

„Самият аз, който 20 г. тежко критикувах тази система, в момента правя компромис със себе си в името на това осигурените лица да не пострадат. Ако системата беше останала такава, каквато беше композирана в началото, сега абсолютно сигурно осигурените лица щяха да пострадат. Сега е възможно да не пострадат, но, разбира се, за тази работа пак ще плати държавата – а не системата, която е причинила това“, посочи синдикалистът.

Според него през всичките тези години акцентът е бил поставен върху интереса на частните пенсионни фондове, а не на хората. Така се е наложила промяна в съотношението между парите за първия стълб и участието в допълнителното

задължително пенсионно осигуряване. Резултатът- първите пенсиониращи се би трябвало да получат даже малко повече, отколкото при вариант с партида само в НОИ.

„Моята основна критика е, че държавата не може да те принуждава да участваш в тази система, формирайки печалба на някакъв друг субект. Държавата трябваше да организира този процес. На критиците, които казват, че държавата не може – държавата може. Вътре в НОИ има един учителски пенсионен фонд, който е по-стар от тези и неговото финансово и друго здраве е много по-добро, отколкото на частните пенсионни фондове. Той отдавна плаща пенсии и добавки към пенсиите“, обясни Манолов. Според него държавата трябва да помогне на гражданите с информационна кампания, която да помогне на всеки да прецени дали има смисъл да се осигурява за втора пенсия – тъй като случаите са строго индивидуални и са свързани с дохода, редовността на вноските и т.н. 

 


Бизнес Общество

Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник