Вторник, 20 Апр 2021
    
Общество

Здравният министър: Не се обсъжда отваряне на заведенията

  18.01.2021 18:56  
Здравният министър: Не се обсъжда отваряне на заведенията

Към настоящия момент не се обсъжда вариант за отваряне на заведенията, заяви министър Костадин Ангелов в Бургас, като допълни, че сутринта не е бил правилно цитиран за тях.

"Приоритет пред българската държава са здравеопазването, образованието и спортът, а след тях са всички останали приоритети, в това число ресторантите и хотелите."Аз казах, че COVID-19 преподреди нашите приоритети. Такъв пред българската държава в момента са здравеопазването, образованието и спортът, а след тях са всички останали приоритети, в това число и ресторантите и хотелите. Нека да няма сърдити - не е място за емоция в момента. Място е за разум. С него ние ще победим това, пред което сме изправени, а вие виждате какво е то - война, от която има вече над 2 милиона загинали в целия свят", посочи министърът.

"В самото начало сме на дългия маратон, кой как бяга през първата права от 100 метра - няма никакво значение. Важен е финалът на маратона. А той е ясен - над 60% ваксинирани българи. Само тогава ще имаме ефект от ваксинацията. Бургаска област стои много добре, спрямо другите", допълни министър Ангелов.

Той поясни защо здравното министерство е избрало най-голямата партида ваксини да е на фирмата „Астра Зенека“.

"Българската държава участва заедно с всички в европейското споразумение. Разбирам страха на хората и не разбирам желанието на определени групи или политици да си играят с този страх и да го експлоатират за политически цели. За мен тези хора са, пак повтарям, социални лешояди, защото, играейки си със страха на хората, те на практика влияят върху човешкото здраве. От всички ваксини, независимо от коя фирма са произведени, ние сме поръчали еднакво количество бройки - достатъчно за ваксинирането на 3 милиона души от вид ваксина, а не от фирма производител. Твърдения, че България е избрала една фирма пред друга, са категорично неверни", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

От брифинга на проф.Костадин Ангелов стана ясно, че ваксинацията на учителите и социални работници ще започне в края на тази седмица или началото на следващата.

Днес той събра директорите на РЗИ-ата в Бургас, Ямбол и Сливен, както и началниците на образователните инспекторати в трите области. Проф.Костадин Ангелов подчерта, че е създадена отлична организация и поздрави директора на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. Между 30 и 40 % от социалните работници в региона искат да се имунизират, а процента при учителите е над 30.

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати