Петък, 19 Мар 2021
    
Бургас

Кметът Димитър Николов: Валентин Касабов беше личност с ярък характер

  18.12.2020 11:55  
Кметът Димитър Николов: Валентин Касабов беше личност с ярък характер

Кметът Димитър Николов изказва съболезнования към семейството, близките и приятелите на народния представител и бивш общински съветник в Бургас Валентин Касабов.

"Скъпи опечалени,

С дълбоко прискърбие отправям към вас своите съболезнования по повод кончината на Валентин Касабов.

Огромна е загубата за всички нас, защото си отиде една ярка личност, човек с изключително чувство за справедливост, с кауза и мисия. Той ще остане в паметта ни като човек с голямо сърце, отстояващ своите принципи и идеали.

Празнотата от неговата загуба не може да бъде запълнена, защото той беше личност с ярък характер.

Валентин Касабов бе човек с активна гражданска позиция, журналист, важна част от демократичните процеси в Бургас.   

С работата си като журналист, общински съветник в Бургас и народен представител в 43-то и 44-то Народно събрание той винаги поставяше на преден план интересите на града ни и страната. Защото милееше за Бургас и обичаше България.

Поклон пред паметта му!"

 

Валентин Касабов е от ярките и изявени личности на Бургас. Роден е на 6 февруари 1958 година. Потомък е на знатни българи. По майчина линия е правнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, който е комитетски ковчежник на Васил Левски.

Дядото на Валентин Касабов е легендарният полковник Добри Касабов, който записва името в историята си като прави легендарния пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 година срещу частите на ген. Джордж Патън. Носител е на пълководнически орден за храброст "Св. Александър Невски".

Валентин Касабов работи от 1987 година като журналист за регионални и национални медии. През 1990 година в Бургас основава първия опозиционен вестник "Бряг", в който е главен редактор.

Журналистическата му кариера продължава като зам.-главен редактор на най-големия всекидневник в региона "Черно море юг" за периода 1993 - 1997 г.

След това продължава работата си като телевизионен водещ и автор на публицистичното предаване "Паралакс" в ТВ СКАТ.

В зората на демократичните промени Касабов е сред основателите на първото опозиционно движение в Бургас - Клуб "19 ноември", което става ядрото на бъдещата структура на СДС в града през 1989 година. През 1999 г. става основател на първата структура на Движение "Гергьовден" в Бургас. 

Валентин Касабов е избиран за общински съветник в Бургас през три мандата: 1999 - 2003 г., 2007 - 2011 г. и 2011 - 2015 г.

Народен представител е в 43-то и 44-то Народно събрание.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.