Понеделник, 15 Мар 2021
    
Мнения

90 не е равно на 30, г-н министър

  14.12.2020 10:41  
90 не е равно на 30, г-н министър

Георги РУСИНОВ

 

Тези дни все повече се говори за нещо, което е факт отдавна. Все повече хора си правят бързи антигенни тестове и по този начин не влизат в регистрите на COVID-19. Лошо няма по принцип, стига да се действа разумно и отговорно. Пълно самокарантиниране и домашно лечение. Лошото идва в два случая. В първия е неясно колко хиляди българи в цялата страна си правят бързи тестове, и дори и положителни, продължават да ходят на работа, за да не ги съкратят, или пратят в неплатен отпуск примерно. Това крие огромни здравни последици за обществото. Вторият проблем е, че ако не дай Боже ви се наложи да влизате в болница, то без потвърден COVID-19 с ПСР, няма да ви приемат в ковид отделение.

Така стигаме до извода, че 90 не е равно на 30 и за повечето хора разлика три пъти в цената за тест, в тези смутни времена, е огромна. С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата. Толкова месеци на зараза гурутата от НОЩ и правителството продължават да твърдят, че единствено ПСР се приема за диагностичен тест. Защо? Кому пречи и бързите атнигенни тестове да отчитат новите случаи и РЗИ-тата да налагат карантина и препоръки при болни? Защо в болница да не ви приемат след като бърз тест е потвърдил, че сте болен?

На тези въпроси едва ли някога ще получим искрен отговор. Едно е ясно. България продължава да е една от малкото страни в Европа, които все още не поемат разходите за ПСР тестовете на населението си. Нямаме дори и безплатни бързи тестове, както е масова практика в другите страни. Но пък едни лаборатории направиха милиони левове за месеците на пандемия. Това последното е сигурно. Освен това очевидно следваме европейската политика спрямо бързите тестове. Голяма част от страните в ЕС също не ги приемат, както здравните власти споменават.

И все пак, типично по български, светлина има в края на тунела, но малко късно стигаме до нея. Здравният министър заговори вече, че може би и бързите антигенни тестове трябва да се приемат като диагностични. Сега е времето г-н министър, защото 21.12 идва и с отхлабването на мерките, които обещавате от телевизионните екрани всяка вечер, хората ще го ударят пак на живот. Да не се окаже, че спада в цифрите, с които се хвалим, всъщност се дължи на все по-малко ПСР тестове и на увеличаващи се бързи антигенни. Колко от тези хора, нерегистрирани от системата, чинно ще си стоят вкъщи, при положение, че виждаме масово настроението и мнението на българина за „грипчето“? Сами си отговорете.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.