Понеделник, 27 Дек 2021
    
Айтос

Засегнати в периода на мерките - без наеми за общинските имоти, предлага кметът на Айтос

  18.12.2020 14:59  
Засегнати в периода на мерките - без наеми за общинските имоти, предлага кметът на Айтос

Във връзка с въведените ограничителни мерки в условията на обявена извънредна епидемична обстановка в страната, кметът Васил Едрев предлага на Общинския съвет да вземе важно решение в подкрепа на местния бизнес, на последното за т. г. заседание на 23 декември.

Кметът предлага наематели или ползватели на общински нежилищни имоти на територията на община Айтос, които са преустановили изцяло дейността си вследствие на въведените противоепидемични мерки, да бъдат освободени от заплащането на наеми. Предложението се отнася за периода на действие на ограниченията. Ако Общинският съвет приеме предложението, засегнатите трябва да подпишат декларация по образец, с която да удостоверят, че са преустановили дейноста си заради мерките.

Наемателите с неработещи обекти са в затруднено положение. Неплащането на наемите ще помогне за запазването и подпомагането на местния бизнес и икономическата активност в общината в кризисния и следкризисния период. Извънредното положение вероятно ще продължи, и през този период гражданите и бизнесът ще претърпят тежки финансови загуби. Ето защо е необходимо да надградим пакета от мерки на правителството за преодоляване на последствията от кризата, пише още в докладната на кмета до местния парламент.

Другото предложение е за частично освобождаване от наеми, в размер на 50% по действащите договори с наематели или ползватели на общински нежилищни имоти, които са преустановили частично дейността си, вследствие на въведените мерки. Решението, ако бъде взето, ще се отнася за периода на действие на ограниченията.

В проекта за решение е записано още, че наемните цени, заплатени за периода на ограниченията, ще бъдат прихванати от следващи дължими наеми. Трябва да бъде приет и ред за кандидатстване и одобрение. Предложението е в срок до 31.12.2020 г. засегнатите да подават заявления в свободен текст, към които да приложат и декларациите.

Във връзка с необходимостта от създаване на незабавна организация за осигуряване на финансова подкрепа на наемателите на общински нежилищни имоти, чиито бизнеси са засегнати, Общинският съвет да допусне предварително изпълнение на решението, предлага още кметът Васил Едрев.

НП

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл