Петък, 19 Мар 2021
    
Бургас

Почина народният представител Валентин Касабов

  18.12.2020 09:23  
Почина народният представител Валентин Касабов

Зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов e починал в 22,30 ч. снощи в реанимация на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в София, съобщиха негови близки, цитирани от Флагман.

Касабов бе  в тежко състояние през последните дни, в следствие на инфекция от COVID-19. Повече от месец той се лекува от болестта, която е започнала в средата на ноември с домашно лечение, следват изследвания и кръвна картина, която е показала антитела. Впоследствие той обаче развива пневмония от вируса и постъпва за лечение в УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас. През последната седмица състоянието му се е влошило рязко, след което е прехвърлен в болница „Света Екатерина“ в София.Преди два дни семейстото му организира кръводарителска акция, защото депутатът бе с рядката кръвна група нулева с отрицателен резус фактор.

Десетки се отзоваха и дариха кръв. От семейството подчертават, че не му е преливана кръвна плазма и не се е възползвал от привилегии.

Валентин Касабов не е имал придружаващи заболявания. В трите дни преди да се появят първите симптоми на болестта - на 14, 15 и 16 ноември, е спортувал активно.

Преди дни зам.-председателят на НС Валери Симеонов заяви, че трима от неговите депутати боледуват от ковид, един от които е в тежко състояние. 

Той е роден на 6 февруари 1958 г. в Бургас, в семейството на д-р Кирил Касабов и д-р Лиляна Николова. Завършва специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново.

В зората на демокрацията  започва да се занимава с журналистика, като работи в редица частни вестници, започва авторското предаване „Паралакс“ по частната телевезия РН. Един от ярките журналистически регионални пера. Успоредно с това се занимава  с обществена и с политическа дейност. Той е сред основателите на "Клуб 19 ноември", който е ядрото на СДС в Бургас.

Основава първата структура на „Гергьовден“ в Бургас. На няколко пъти е общински съветник от различни формации, последно от НФСБ, която бе проект на Валери Симеонов и произлезе от СКАТ.ТВ. Стана депутат от групата на "Обединени патриоти" в 43 -то и 44-то НС.

Касабов е от виден род,  син е на лекари, внук е на полк. Добри Касабов който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 г. и пресреща войските на ген.Джордж Патън, носител на пълководческия орден за храброст „Св.Ал.Невски“.

По майчина линия Валентин Касабов е праправнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски.Майка му е д-р Лиляна Николова, която е дългогодишен управител на болницата за рехабилитация във Ветрен.

Екипът на "Черноморски фар" изказва съболезнования на семейството му-съпругата му Катя, майка му Лиляна и дъщеря му Лиляна.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.