Вторник, 09 Мар 2021
    
Созопол

Глобиха концесионера на Централния плаж в Созопол за дигите

  08.12.2020 14:29  
Глобиха концесионера на Централния плаж в Созопол за дигите

Министерство на туризма и концесионера на Централния плаж в Созопол влязоха в задочен спор нарушава ли се договор при изграждането на дигите, уведомено ли е министерството преди това и позволени ли са те. Играта с писма през медиите не е нова практика по този случай. Едните казват, че са им разрешили дигите, другите че нарушават няколко точки, членове и алинеи.

От Министерството заявяват, че са констатирани нарушения, защото е ползван пясък от морето, като по този начин е застрашена околната среда, чистото на морската вова, флора и  фауна. Задължение на концесионера е да не уврежда околната среда, не трябва и да допуска трети лица а увреждат плажната ивица, като в случая се визира багера, който вчера е издигал дигите

В резултат на  това фирмата-концесионер-Ауто Фактор ЕООД ще бъде глобена с 5 % от концесионното възнаграждение

Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им, пише още в съобщението на Министерство на туризма.

Точно това обаче оспорват от фирмата, според която те са уведомили всички институции за дигите с писма

Категорично не отговарят на истината споделените от местни жители опасения, че се уврежда плажната ивица. За пореден път заявяваме, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода "контраборд", които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор.  Припомняме, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж „Созопол - Централен”, с официални писма сме уведомили Министерството на туризма,  Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. 

Образувания контраборд в задната част на плажа, не уврежда по никакъв начин флората или фауната, нито засяга околната среда. Единствената му функция е да противодейства на силата на вълните, казват от Ауто Фактор ЕООД в писмо до медиите. От там твърдят, че багеръте  работил вчера след обед, а залезът настъпва в 16.40. Работниците, ангажирани с дейността не са успели да приключат в рамките на светлата част от денонощието, поради което са останали да довършат след свечеряване. 

Изразяваме категорична позиция, че нашите действия са съобразени с изискванията на закона и с тях опазваме плажната ивица, което считаме че изцяло е в обществен интерес. 

        Фирмата-концесионер "Ауто Фактор" е с дългогодишен опит в тази сфера и през годините  е доказала безспорно своя професионализъм, като не е допуснала нарушения относно задълженията си по концесионните договори, сред които е и задължението за опазване целостта на ивицата през цялата година, пишат още от фирмата.

 

 

 

 

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Празни заведения – пълни улици
  04.12.2020 17:06      

Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки.