Неделя, 26 Дек 2021
    
Мнения

Празни заведения – пълни улици

  04.12.2020 17:06  
Празни заведения – пълни улици

Георги РУСИНОВ

 

Поредно недомислие роди заповедта на министъра на здравеопазването. Заведения и ресторанти хлопнаха кепенци нацяло, но пък частни партита до 15 души са позволени. То добре, но както знаем, българинът не обича да го прецакват, даже ако може той да намери някой начин да се застрахова – най-добре. И точно това ще стане с така написаната заповед.

Вярвам, с наближаващите Никулден, 8 декември и коледно-новогодишните празници доста къщи за гости ще се напълнят с по 15 души (и то тези компании, които спазят заповедта). И някак според здравния министър 15 души частно парти е по-сигурно от 15 непознати в ресторант например, където всеки ще стои сам на маса, или най-много с колега или приятел? Докато 15-те души приятелска компания ще се прегръщат и селфят и още куп други работи, които се правят на купони. Но това, изглежда, не е проблем.

Ами в такъв случай спокойно можеше да им се разреши на заведенията и ресторантите да работят и те при лимит от клиенти. По един охранител на вратата, който да следи да не се превишава допустимият лимит клиенти? Искаш да влезеш, но има 15 души? Съжалявам, отивай другаде! Ама пак, чини ми се, ще е по-добре, отколкото хич да не работят тия хора. Така гарантирам, че в тези обекти контролът ще е в пъти по-добър, отколкото в една къща за гости, където някой ви дава един ключ, за да отидете с тайфата.

Не знам, не знам. Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки. Празници идват обаче. Заведенията и ресторантите може да са празни, но не и магазините и улиците. Големите хипермаркети от нехранителен тип въртят бесни обороти, работят и други магазини. И хората пазаруват за празниците. Нормално е. С какво обаче посещението в магазина е по-различно от посещението в ресторанта/заведението? С какво вторите са по-опасни, при положение че можеше да им се измисли план за работа. Това не става ясно и това ядоса бранша. Ама голяма работа, нали цяло лято работиха?


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п