Неделя, 14 Мар 2021
    
Бургас

10 дни допълнителен годишен отпуск за учителите, преборили COVID-19

  08.12.2020 14:52  
10 дни допълнителен годишен отпуск за учителите, преборили COVID-19

Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с COVID-19, ще имат право на 10 работни дни допълнителен платен годишен отпуск. Целта е по-ефективното им възстановяване. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

Той е бил подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, лидерът на СБУ д.ик. н. Янка Такева, председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Асен Александров, лидер на Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

Предложението за осигуряване на допълнителен отпуск за заразилите се с коронавирус учители е било направено от Синдиката на българските учители. Той подкрепя и с финансова помощ заболелите си членове.

Анексът предвижда още 1300 лв. минимална работна заплата за старши учител и старши възпитател, за главен учител и главен възпитател стартовото възнаграждение е 1350 лв. Договорени са по-високи прагове и за специалистите с ръководни функции. Новите основни минимални работни заплати влизат в сила със съответното решение на Министерския съвет за увеличаване на стандартите за делегираните от държавата дейности по образованието от 2021 година.

При провеждане на обучение от разстояние в електронна среда на учителите се изплащат 30 лв. месечно за компенсиране на разходите за консумативи. За допълнителни консултации на отсъстващи повече от 10 дни заради заболяване ученици пък са предвидени по 15 лв. на час.

В КТД е записан и текст, който задължава министерството и социалните партньори да обезпечат работата в електронна сред чрез осигуряване на устройства.

Предвижда се иницииране на законодателни промени, с които да се въведат санкции за родителите на деца и ученици, злоупотребили с предоставените им дигитални устройства. Те ще бъдат изключени от социални придобивки. Преди време министър Вълчев алармира, че има случаи, в които родители продават предоставените на децата им устройства.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Доган: Коронавирусът преобрази политически реалности и показа държавни дефицити
  12.12.2020 13:46      

Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата с коронавируса и последствията от него, обяви