Сряда, 10 Мар 2021
    
Бургас

Общинският съветник Христо Панайотов: Лош въздух над Бургас в пандемия е притеснително

  08.12.2020 10:39  
Общинският съветник Христо Панайотов: Лош въздух над Бургас в пандемия е притеснително

Общинският съветник от БСП Христо Панайотов отправя питане към кмета Димитър Николов за чистотата на атмосферния въздух на територията на община Бургас. Въпросите, на които иска да получи отговор, са:

Какви са конкретните причини за наблюдаваното влошаване на атмосферния въздух на територията на община Бургас?; Какви мерки смята да предприеме Община Бургас, с цел нормализиране на показателите за чистотата на атмосферния въздух?

Панайотов посочва, че европейският индекс за качеството на атмосферния въздух, изработван от Европейска агенция по околна среда, последните няколко дни отчита много влошено качество в града ни. „Тези данни са особено притеснителни в период на пандемия, тъй като редица изследвания обвързват разпространението на COVID-19 с чистотата на атмосферния въздух. А по данни на Европейската агенция по околна среда България е една от първите държави в ЕС с най-много починали, вследствие замърсяване на въздуха. Всичко това прави въпроса особено важен за жителите на община Бургас”, обяснява общинският съветник.

Същевременно стана ясно и че Европейската комисия е предявила иск към България пред съда на ЕС поради неизпълнени задължения по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух. В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за фини прахови частици, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население, изтъкват от ЕК. Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности — те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно директивата.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Не беше сега моментът
  08.12.2020 18:26      

С постъпката си играчите на Нефтохимик лепнаха най-срамното петно на клуба в неговата историята