Понеделник, 08 Мар 2021
    
Култура Любопитно

Второто Аз на Павел Маринов-ексобластен управител, автор на проекта „Супер Бургас“

  07.12.2020 14:06  
Второто Аз на Павел Маринов-ексобластен управител,  автор на проекта „Супер Бургас“

Силвия Шатърова

 

Емоциите от Никулден продължават, вчера ви запознахме с второто Аз на бивш бизнесмен, който е влюбен в морето-Светозар Арнаудов. Днес ще видите кое е другото Аз на ексобластния управител Павел Маринов,  който също обича да рисува море.

Павел Маринов, екс областен управител, бивш общински лидер на БСП и настоящ съветник от левицата, политик, известен като автор на проекта „Супер Бургас“ за откриването на Бургас към морето.

Преди няколко години излезе от светлините на прожекторите като политик и общественик, но влезе в тях като художник, като откри изложба. Това изненада широката публика, но не и неговите приятели. „Рисуването винаги е вървяло паралелно при мен“, казва Маринов и продължава: „То е вътрешна потребност на всеки човек, друг е въпросът ще го направи ли достъпно за околните, или ще го задържи за себе си - това е негов личен избор. Когато го споделиш с другите, вече си прескочил границите на колебание. Ако не си сигурен много в себе си, не го показваш. Ако решиш, че не се колебаеш и тази позиция, която си избрал, е което търсиш по пътя към себе си - тогава може да го споделиш безстрашно“. Преди пет години преодолява дилемата да покаже твореца Маринов и го прави в галерия „Бургас“ с изложбата „Състояния“. Тогава има хора, които директно му заявяват, че се е изложил, други го поздравяват. Разбира се, вторите са повече от първите.

„Аз съм убеден, че не съм сбъркал. Нямам претенции да правя професионално изкуство, нито отнемам хляба на тези, които го правят. При мен рисуването, музиката - всички форми на изкуство са начини да се търси изява извън клишетата, които ежедневието налага, и затова го направих“, споделя Маринов. В рисуването няма кумири и идоли, харесва различни художници и идеи.

Морето е основа тема в неговите творби, които представя на ценители. Няма бургаски художник, който да не е рисувал море. То е символ, но това, което е най-характерно и се повтаря при всички, които го рисуват, е хоризонтът. Той е източник на светлина и оттам идва цялата игра между горе и долу, светлина и тъмнина“, споделя още Маринов. Обича всякакъв вид море - спокойно, бурно, но спокойното представя повече възможности на твореца, разсъждава Маринов.

„В спокойствието може да се доловят тънкостите и фините нишки в пространството, докато в хаоса има борба на енергии, стихии. Тънките усещания и състояния са сутрин рано и вечер при залез, когато са най-вдъхновяващите картини, много художници рисуват най-вече залезите“, продължава още той. Казва, че няма любим цвят за море, зависи от вътрешното му състояние, при него освен синьо и зелено, може да е дори кафяво и жълто. В момента се е върнал към големите платна, които са били малко позабравени, кризата е начин да се вглъбиш и концентрираш, нещо, което в друго време е трудно заради забързаното ежедневие.

Нова изложба е оставил за други, по-добри времена, защото иска отново улиците на града да се пълни с хора и те да се виждат и да си споделят. „Тъжен е сега градът, никога не е било толкова безрадостно, хората имат нужда са заедно и да си общуват“, казва той като си пожелава скоро отново това да се случи.

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Празни заведения – пълни улици
  04.12.2020 17:06      

Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки.