Неделя, 07 Мар 2021
    
Несебър

Несебър отпразнува Никулден със специален ритуал

  06.12.2020 15:40  
Несебър отпразнува Никулден със специален ритуал

Днес православният свят отбелязва Деня на Свети Николай Чудотворец.

В несебърската църква „Св. Успение Богородично“ главният свещеник отец Петър отслужи тържествена никулденска литургия. Под свода на храма прозвучаха хвалебствени песнопения и молитви към светеца- повелител на бурите и покровител на рибарите и мореплавателите.

След края на тържествената служба по традиция отецът хвърли цветни гирлянди във водите на морето в израз на почит към Свети Николай и жертвите на морските стихии.

Несебър е един от първите градове, които преди две хилядолетия приемат спасителната християнска вяра, чиито ценности и традиции се пазят и предават от поколение на поколение.

Вярата в избавителната сила на Николай Чудотворец е част от историята на морския град и е здраво залегнала в съзнанието на хората, чийто живот е свързан с морето. Ето защо Св. Николай е почитан във всеки несебърски дом,  а празникът му е тачен и очакван.

Свети Николай Чудотворец е измежду най-зачитаните светци, а храмовете с неговото име са най-многобройни след тези на Христос и Богородица в Православния свят.

 

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Празни заведения – пълни улици
  04.12.2020 17:06      

Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки.