Четвъртък, 11 Мар 2021
    
Общество

Няма първи, втори... Има основни групи, които ще се ваксинират

  07.12.2020 08:05  
Няма първи, втори... Има основни групи, които ще се ваксинират


Първите 125 000 дози ваксина срещу коронавируса ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори.

"Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите... Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца. Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19.

Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет", заяви проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб, пред БНР.

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират.

"Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира. Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи", призова проф. Гигов.

Той подчерта, че специалисти по веригата ще преценят съотношението полза – риск, тоест, дали ползата е по-голяма от риска, ако не си направим една ваксина.

"Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт. Нека вярваме на науката", допълни професорът.

И допълни, че при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни за всички.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
ДПС избира председател онлайн
  10.12.2020 11:26      

Под мотото “Свобода, единство, заедност” ДПС ще проведе своята Х-та Национална отчетн