Четвъртък, 30 Дек 2021
    
Малко Търново

Министерство на културата не знае за продажбите на паметници на културата

  07.12.2020 10:21  
Министерство на културата не знае за продажбите на паметници на културата

Георги РУСИНОВ

Министерство на културата не знае за продажбите на паметници на културата. Това става ясно от отговор на главния секретар на Министерството Красимира Стефова до „Черноморски фар“. Изпратихме запитване, след като стана ясно, че Община Малко Търново продава чрез търг две възрожденски къщи – паметници на културата, тъй като не може да си позволи поддръжката им. Кметът Илиян Янчев коментира пред наш репортер, че това е начинът някой да спаси къщите, застрашени от разруха.

Става дума за Дяковата къща и тази на Дико Русев Махони. И двете са строени през XIX век и са пример за типичната късновъзрожденска черноморска къща. Всяка една бе обявена за продан с начална стартова цена от 39 056 лева. Търговете се проведоха вчера.

„Толкова години тези хубави къщи започнаха да западат. Затова искам, ако може по някакъв начин, да се вземат от хора, които да се грижат и да ги запазят за в бъдеще. Ако така вървят нещата, иначе до някоя-друга година ще паднат. Къщите сега не са в толкова лошо състояние. Цената е изключително ниска. Затова ги пускаме и на търг. Ще се радвам да ги вземе собственик, който да се грижи, за да останат за поколенията. Честно казано, опитахме се да ги даваме под наем. На музеи ги давахме, но не вървят нещата“, заяви тогава той.

Затова побързахме да попитаме Министерство на културата има ли други такива случаи в страната. Отговорът – не разполагат с данни за покупко-продажбата на недвижими културни ценности. Продължава се с цитат на чл.2, ал.3 от Закона за културното наследство, в който е посочено, че културните ценности могат да бъдат публична и частна собственост.

„Те могат да са собственост на общините, държавата, Българската православна църква и други регистрирани вероизповедания, както и на физически и юридически лица“, пишат от Министерството.

Друг от въпросите ни бе дали няма възможност министерството на Боил Банов да отдели средства, необходими за поддръжката на двете възрожденски къщи в Малко Търново. Отговаря ни се, че Министерство на културата предоставя целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по програмата „Опазване на недвижимо културно наследство“.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 България на първо място по смъртност от сърдечни заболявания
  30.09.2021 16:33      

Ковид пандемията „наляла масло“ в огъня Янчо НИКОЛОВ