Неделя, 07 Мар 2021
    
Бизнес Общество

В последния момент отказват резервации в къщите за гости

  05.12.2020 11:19  
В последния момент отказват резервации в къщите за гости

Дона МИТЕВА

 В Странджа къщите за гости са с малък капацитет като цяло. Онези, които са останали да работят през зимата и по време на частичното затваряне на държавата, го правят при абсолютното съблюдаване на правилата. Това твърди Веска Тодорова от Туристическия информационен център в Малко Търново. „Страхът на хората е голям. Във връзка с пандемията правилата, наложени от здравните власти, се спазват стриктно. Моите наблюдения още от март, а и сега са категорични в тази посока”, казва тя.

Внушението, че голяма част от този вид места за настаняване нарушават правилата и заканата на министъра на туризма Мариана Николова остават встрани от действителността в Странджа като цяло.

Самите студенти в момента са си по родните места. Михаела Стефанова, която учи в университет „Проф. д-р Асен Златаров” педагогика втора година, е категорична, че не чертае планове за Осми декември. „Всички сме си по родните места. Ако преди десет-петнадесет дни имахме някакви планове да се съберем поне част от курса и да отпразнуваме студентския празник заедно, сега предвид обстоятелствата около ковида, не смятаме да го правим”, обясни студентката, която живее в Сливен.

Заявка за посещение на осми декември в къща за гости „Калина” в Бръшлян няма, казва нейната собственичка Калина Неделчева. Тя стопанисва две къщи, но и двете са с капацитет по-малък от указания в наредбата и забраната да се събират повече от 15 души на едно място. „За студентския празник на този етап нямам заявка. Спазваме мерките. Имаме дезинфектанти, почиства се след всеки къщата. Едната къща е за 6 възрастни и 4 деца, а другата - 4 вързастни”, казва жената. И се оплаква, че дори направените резервации се отказват. „Аз лично имах миналата седмица резервация, която ми отказаха. В този период капаро не се взема, защото ако има някой болен и трябва да се връща капаро, става много по-сложно” обяснява Неделчева.

Тя подчертава, че къщите в Странджа са малки. А това, че населението е предимно възрастно, от друга страна изисква и отговорно отношение не само към туристите, пристигнали за отдих в населеното място, а и към местното население.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
Празни заведения – пълни улици
  04.12.2020 17:06      

Като гледам, цифрите в ежедневните бюлетини не спадат драстично, а уж до 21 дни трябваше да видим разлика от новите мерки.