Четвъртък, 25 Фев 2021
    
Любопитно

Бургазлия улови в уникален кадър от близо розови фламинго

  27.11.2020 16:23  
Бургазлия улови в уникален кадър от близо розови фламинго

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлията Драгомир Георгиев улови в уникален кадър от близо розови фламинго в Атанасовското езеро. Кадрите са заснети през октомври, но снимката му предизвика голям интерес в социалните мрежи тези дни. Пред репортер на „Черноморски фар“ Георгиев разказа, че дивата фотография му е хоби. Той редовно излиза сам или с приятели да заснима любопитни кадри от природата на Бургас и региона.

За конкретния случай с фламингото той обясни, че времето все още е било слънчев и по-сухо. Сега вече е влажно и кално и не толкова удобно за снимане.

„Хванах се една сутрин към Атанасовско езеро. Поех по одобрения маршрут от екоминистерството, защото все пак това е резерват. Рано сутрин беше. Едно мъгливо време. Отидох по тъмно, за да не притеснявам птиците. Директно не можеш да се доближиш. Познавам хора, които са опитвали това и не става. Това е диво животно, не е кокошка. На ято са и когато една от тях те забележи, цялото ято започва да бяга. На по-малко от 100 метра не можеш да се доближиш“, обясни фотографът.

Като цяло е трудно да се уцели момент, в който да си толкова близо до птиците, казва той. 3-4 пъти е опитвал преди това, но все били надалеч. Тук обаче той изкарва невероятен късмет и успява да ги снима от разстояние по-малко от 20-30 метра.

„Мъгливо беше. Изведнъж ги видях. Апаратът ми беше нагласен и започнах да ги снимам. После обаче мъглата падна още повече и си казах, че няма да станат никакви снимки повече. Когато изведнъж мъглата се вдигна, излезе ветрец и птиците се видяха още по-близо. Голяма магия. Приближиха се още повече, но не ме виждаха. Да поясня – в това време аз съм с камуфлаж, хвърлил съм си едни мрежи отгоре и не мърдам. Снимах на безшумен режим с дълъг обектив. В един момент, когато ме доближиха, слънцето изгря и тази снимка, която предизвика голям интерес е снимана на ранните слънчеви лъчи. Тъкмо ги беше огряло слънцето. На заден фон все още беше мъгливо и тъмнината се виждаше“, поясни бургазлията.

В един момент птиците се обезпокояват. Притеснява се и фотографът. Точно тогава, докато се оглеждал какво става, един чакал прибягал на 2 метра пред него, а птиците взели да се отдалечават навътре в езерото.

„Призовавам хората, ако искат да наблюдават или снимат птиците в Атанасовското езеро, да влязат в сайта на „Биоразнообразие“, да се запознаят с одобрения маршрут и да ползват него, за да може всички да се наслаждаваме на гледките“, завърши той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време