Събота, 27 Фев 2021
    
Спорт

Бургазлията Валентин Делиминков: Бях на косъм да си разменя фланелката с Марадона

  27.11.2020 13:07  
Бургазлията Валентин Делиминков: Бях на косъм да си разменя фланелката с Марадона

Михаил КОЛЕВ

 

Вече втори ден футболният свят тъгува за смъртта на легендата Диего Марадона. Смятаният от мнозина за най-великият играч за всички врема си отиде от този свят на 25 ноември от остра сърдечна недостатъчност, малко след като навърши 60 години. Привилегията да се изправят срещу футболния Бог на „зеления килим” са имали и трима бургазлии – Радостин Кишишев, Иван Илчев и Валентин Делиминков. Кишишев е част от селекцията на Христо Бонев в контролата срещу „гаучосите” през 1998 година, завършила при загуба на нашите с 0:2. Илчев и Делиминков пък са сред повиканите за контролната среща на България срещу действащия тогава световен шампион Аржентина, провела се в Буенос Айрес на 25 април 1979 година.

Пред вестник „Черноморски фар” бившият защитник на „Черноморец” Валентин Делиминков сподели какво си спомня от въпросния двубой, както и какво е усещането да се изправиш срещу футболист от класата на Марадона.

„Още преди самия мач, докато бяхме във фоайето на хотела, едно момче от нашето посолство в Аржентина ни предупреди за качествата на Диего и ни заяви: „В Европа може и все още да не е познат, но тук в Южна Америка е нещо като Бог”, казва Делиминков.

Срещата се провежда на стадиона на „Ривър Плейт”, а на нея присъстват около 20-25 000 души, което е сравнително добра бройка, предвид факта, че България не е такъв дразнител за местните. Играчите на Аржентина излизат един по един на терена, докато биват представяни от диктора на стадиона. Когато дойде редът на Марадона всички фенове буквално полудяха и той обра най-силните аплодисменти, спомня си още бургаският защитник.

Престижната за нашия отбор контрола завършва при резултат 2:1 за домакините. За Аржентина два пъти се разписва Рамон Диас, а попадението за българите е дело на Петко Петков. След края на срещата нашите се шегували помежду си в съблекалнята, че по време на самия двубой не са успели да видят Диего Марадона, тъй като ги развинтил, но поне успели да го видят след това в банята.

Делиминков се появява на терена през второто полувреме. В процеса на мача напълно се убеждава, че работещият в посолството ни в Аржентина изобщо не е излъгал за онова, което е предупредил отбора ни преди контролата. Впечатлен от начина на игра на Марадона бургазлията решава още по време на мача, че след неговия край трябва да си размени фланелката именно с Диего.

„Спомням си, че оставаше малко до края на мача, гледах таблото и си мислех как след последния съдийски сигнал ще отида при Марадона, за да му поискам фланелката”, допълва нашенецът.

Така и става. Арбитърът свири край на двубоя, а Делиминков се затичва при ненавършилият тогава 19 години аржентинец, за да му поиска фланелката.

„Доближих го и му казах „Change” (размяна), а той ми отвърна с „No”. Не можах да взема фланелката на Бога. Не съжалявам, просто такъв ми бил късметът. След време разбрах, че и други футболисти са имали подобни случки, а пред медии Марадона заявил, че в продължение на 5 години не си е сменял фланелката с противников играч. Ако я бях взел, със сигурност щях да си я пазя и до днес. Бях единственият от нашия отбор тогава, който не успя да си размени фланелката с някой от аржентинците. Тази случка с Марадона обаче ще ми остане най-ценния спомен от футболната ми кариера”, категоричен е 63-годишният Валентин Делиминков.

Когато научил за трагичната вест той първоначално не успял да повярвал и смятал, че това е някаква злобна шега. Започва да проверява из електронните медии и се уверява, че новината за кончината на Диего Марадона за съжаление е истина.

За него аржентинският футболист си остава най-великият за всички времена, макар да не иска да прави подобни сравнения, но пък качествата и успехите на Дон Диего са повече от красноречиви. За Делиминков нападателят е велик не само като спортист, но и като личност.

 „Малко са в днешно време хората, независимо от коя сфера са те, които могат да съберат 1 милион души на поклонението си, както бе при Марадона. Като него няма друг”, казва бургазлията.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време